Hlavní obsah

Sportovci s mentálním postižením se utkali o Zlínský pohár 2010

ČMFS

Vítězem IV. ročníku turnaje ve sjednocené kopané se stala Kopřivnice. Již čtvrtý ročník turnaje ve sjednocené kopané se o tomto víkendu konal ve Zlíně. Sportovního podniku nazvaného Zlínský pohár 2010 se zúčastnilo osm týmů tvořených především sportovci s mentálním postižením, které herně doplňují partneři bez handicapu.

Článek

Vítězem se stal tým z Kopřivnice, druhé místo obsadili hráči z Ostravy a bronz si vybojoval Zlín. Turnaj pořádají Dětský domov, Základní škola speciální a Praktická škola Zlín, Sdružení přátel dětského domova a speciálních škol Zlín a Sportovní klub Duha Zlín.

Poháry sportovci přebírali z rukou krajského radního Josefa Slováka, který spolu s předsedou Českomoravského fotbalového svazu Ivanem Haškem převzal nad turnajem záštitu. Na dalších místech skončili fotbalisté z Města Albrechtice, Trenčína, Háje u Duchcova, Černovic a Bystrého. „Výsledky jsou sice důležité, daleko větší váhu ale přikládáme tomu, že se nám prostřednictvím sportu daří vytvářet přirozený prostor pro setkávání handicapovaných s většinou společností,“ poznamenal ředitel turnaje David Bělůnek.

Tradicí turnaje je i předávání individuálních cen. Nejlepším střelcem turnaje se stal Jan Širanec z Kopřivnice, nejúspěšnějším brankařem pak jeho týmový kolega Michal Kriška. Cenu Fair Play, která je určena pro partnery, převzala od Josefa Slováka Iveta Bitomská z Města Albrechtice. Cena pro střelce je od letošního roku pojmenována po Martinu Kulichovi, mladém sportovci z Trenčína, který se zúčastnil minulého ročníku a v nedávné době prohrál svůj životní zápas.

Sjednocená kopaná spadá do programu speciálních olympiád (SO) pro mentálně postižené, který založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová-Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho. Uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. Celosvětové hnutí je uznáno Mezinárodním olympijským výborem, a je tak oprávněno používat termín olympiáda. V tuzemsku působí České hnutí speciálních olympiád (ČHSO), které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics. ČHSO v souladu s cíli a pravidly SO organizuje akce speciálních olympiád v České republice a zajišťuje zapojení ČR do mezinárodních programů SO. ČHSO sdružuje asi 150 sportovních klubů SO v celé ČR a do jeho programu pravidelného sportování je v těchto klubech zapojeno přes 3000 sportovců s mentálním postižením.

Reklama