Hlavní obsah

Devatenáctiletí reprezentanti startují boje o postup na ME

NEJEDNÁ SE O REDAKČNÍ OBSAH

Již ve čtvrtek 19. května odstartují čeští mladíci boje v elitní fázi kvalifikace o postup na ME U19. Jižní Morava se může těšit na souboje domácího celku, Nizozemska, Ruska a Izraele. První měření sil čeká svěřence Jaroslava Hřebíka s nevyzpytatelným Ruskem, duel bude od čtvrtečních 16 hodin hostit Kyjov. V paralelně hraném utkání se v Břeclavi představí naděje Nizozemska a Izraele. Vstupenky na zápasy bude možno zakoupit přímo na kasách stadionů za jednotnou cenu 30 korun.

Foto: Jan Tauber

ilustrační foto

Článek

Na šampionát postoupí pouze vítěz čtyřčlenné skupiny, český tým si tak nemůže dovolit příliš zaváhání. V soubojích v Kyjově, Lanžhotě a Břeclavi je však nečeká nic jednoduchého.

„Bude to hodně těžké a to neříkám kvůli tomu, že bych si chtěl dělat dopředu nějaké falešné alibi. Osobně jsem viděl hrát jak Nizozemce, tak i Rusy a oba celky jsou velmi kvalitní. Také v případě Izraelců by bylo velkou chybou jakékoliv podcenění,“ říká před startem turnaje trenér Jaroslav Hřebík, který se v další větě zaměřil na favorita skupiny ze země tulipánů.

„Holanďané přivezli opravdu vynikající tým. V jeho středu je například útočník, který pravidelně nastupuje v nizozemské nejvyšší fotbalové soutěži a stihl v ní už nastřílet dvacet pět branek. Je otázkou, jak právě tohoto hráče udržíme.“

Přes kvalitu soupeřů neskládají Češi zbraně předem. Inspirací jim může být loňský rok, kdy právě na Jižní Moravě v rámci kvalifikačního turnaje uspěla tehdejší reprezentační ´sedmnáctka´ pod vedením trenéra Jiřího Štola, a vybojovala si účast na ME 2010 v Lichtenštejnsku. „Když jsem hovořil o kvalitách našich soupeřů, tak to neznamená, že bychom dopředu něco vzdávali. Naším cílem je postup a je pouze na hráčích, zda to zvládnou, či nikoliv,“ říká napřímo Jaroslav Hřebík.

Výhodu domácího prostředí, které hráčům fanoušci na jihu Moravy určitě připraví, nechce zkušený kouč přeceňovat. „U těchto mládežnických kategorií se častokrát setkáváme s tím, že domácí prostředí vytváří na hráče psychický tlak, s kterým si ne vždy dokáží poradit. Skoro by se dalo říct, že lépe se jim hraje v cizině. Ale na druhou stranu se nedomnívám, že to by měl být nějaký rozhodující faktor. Pokud hráči chtějí postoupit, musí prostě kvalifikaci zvládnout komplexně, bez ohledu na cokoliv.“

Hracími dny turnaje jsou vedle čtvrtka také sobota a úterý, všechny duely začínají v 16 hodin. Na stránkách www.fotbal.cz najdete komplexní výsledkový servis včetně informací ze zákulisí a podrobných videoreportáží. Přímé přenosy si fanoušci mohou najít na serveru www.tvcom.cz.

Program turnaje:

19. 5. 2011, Břeclav, 16,00 h Nizozemsko – Izrael 19. 5. 2011, Kyjov, 16,00 h Rusko – ČESKÁ REPUBLIKA 21. 5. 2011, Lanžhot, 16,00 h Nizozemsko – ČESKÁ REPUBLIKA 21. 5. 2011, Kyjov, 16,00 h Izrael – Rusko24. 5. 2011, Lanžhot, 16,00 h Rusko – Nizozemsko24. 5. 2011, Břeclav, 16,00 h ČESKÁ REPUBLIKA – Izrael

Reklama