Hlavní obsah

Kučera po odsouzení rezignoval na post místopředsedy FAČR

Aktualizováno

Místopředseda FAČR Dalibor Kučera, který byl pravomocně odsouzen k dvouletému trestu odnětí svobody a finanční pokutě v korupční kauze, rezignoval na svoji funkci ve vedení českého fotbalu. Kučera to oznámil ve svém prohlášení. Dnešní rozhodnutí brněnského krajského soudu však považuje za nespravedlivé a hodlá se proti němu bránit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý svazový místopředseda Dalibor Kučera na valné hromadě FAČR.

Článek

"Vždy jsem se k věcem stavěl jako chlap. Přestože nemohu rozhodnutí Krajského soudu v Brně brát jako správné, v zájmu českého fotbalu jsem se rozhodl rezignovat na svou funkci. Pevně věřím, že toto nesprávné rozhodnutí soudu se mně podaří zvrátit," uvedl Kučera.

Roli místopředsedy Fotbalové asociace ČR za Moravu vykonával od června 2009. Rezignaci oficiálně předá členům výkonného výboru FAČR na pátečním zasedání. Post druhého místopředsedy tak může zůstat uvolněný až do 8. června příštího roku, kdy se koná valná hromada FAČR. A právě jenom valná hromada může členy výkonného výboru volit. Vedení asociace už o jednoho místopředsedu přišlo: po zmizení Miroslava Kříže v roce 2010 se do funkce dostal Dušan Svoboda.

Kučera se i po dnešním verdiktu Krajského soudu v Brně cítí nevinný. "Tento rozsudek a proces, který k jeho vynesení vedl, je výsledkem flagrantního selhání české justice, kdy soud přesto, že byl mou obhajobou upozorňován na hrubé nesprávnosti ve zjištěných skutečnostech, na manipulaci s důkazy (k prokázání těchto mých námitek jsem označil celou řadu konkrétních důkazů), tak soud k těmto mým námitkám nejen nepřihlédl, ale ani žádný z mnou navrhovaných důkazů neprovedl," napsal Kučera ve svém prohlášení.

Kučera odsouzen společně s Janečkou a Dvořákem

Kučera byl odsouzen společně s bývalým náměstkem zlínské primátorky Martinem Janečkou a Radkem Dvořákem. Trojice chtěla podle rozsudku podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 miliónů korun. Za úplatek 750.000 korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Správce se však místo přijetí peněz obrátil na policii. Podle vyšetřování jednal právník Dvořák podle pokynů svých zaměstnavatelů, tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery.

Kučera svoji vinu odmítl. "Soud dal bohužel přednost celospolečenské poptávce po stíhání korupčního jednání před objektivním zhodnocením obsahu spisu a provedených důkazů. Výše uvedený rozsudek je nesprávný, nespravedlivý, založený výhradně na několika důkazech obžaloby, a proto se s nimi nemůžu smířit a učiním vše, aby bylo nalezeno právo," uvedl Kučera.

Bránit se může podáním mimořádného opravného prostředku dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata: