Hlavní obsah

V neděli začíná v první hokejové lize boj o extraligu

PRAHA

Velmi vyrovnaná základní část první hokejové ligy byla slibnou předzvěstí nesmlouvavých bojů v play-off, které začne v neděli 18. března. První tým tabulky Hradec Králové se ve čtvrtfinále utká s Ostravou, vítěz minulého ročníku Ústí nad Labem změří síly s nevyzpytatelnou Jihlavou, ambiciózní Mladá Boleslav vyzve Třebíč a předpoklad největších bitev v sobě skrývá souboj Chomutova s Kometou Brno.

Foto: www.klhchomutov.cz

Mezi nejzajímavější budou patřit souboje mezi Chomutovem a Brnem

Článek

I díky rozhodnutí Asociace profesionálních klubů z druhé poloviny února o zrušení vstupního licenčního poplatku do extraligy ve výši 25 miliónů korun je okruh kandidátů na postup širší než obvykle. A velký náboj vyřazovacím bojům dává také skutečnost, že se letos po několika letech nebude hrát baráž mezi vítězem první ligy a posledním extraligovým týmem. Nejpozději v půlce dubna tak bude znám nový účastník extraligy.

K postupu ze čtvrtfinálové série je třeba dosáhnout čtyř vítězství, semifinále a finále už se hrají jen na tři výhry. V případě nerozhodných výsledků následuje desetiminutové prodloužení, posléze samostatné nájezdy, a to včetně rozhodujícího pátého nebo sedmého utkání. Favority lze hledat především mezi čtveřicí Hradec Králové, Ústí nad Labem, Mladá Boleslav a Kometa Brno, dopředu odepsat však nelze žádný z týmů.

Sareza chce Hradec potrápit

Hradec Králové pro mnohé překvapivě opanoval základní část a netají se ještě vyššími ambicemi. "Soustředíme se jen na svůj výkon a nelze se ve čtvrtfinále rozhodně spoléhat na to, že Ostrava by do extraligy asi nechtěla," řekl dnes ČTK sportovní manažer Robert Horyna. "My bychom všechny podmínky pro extraligu splňovali a jsme připraveni se o postup porvat," dodal.

Ostrava na rozdíl od elitní pětky extraligové ambice nemá. Sareza splnila cíl, dostala se do play-off a tam chce vítězi základní části co nejvíce znepříjemnit život. "S Hradcem letos máme vyrovnanou bilanci. Proto si nemyslím, že by nás měli nějak jednoznačně přejet. Ani tam nemají tolik zkušených hráčů, kteří v play-off dokážou rozhodnout, jako třeba Ústí a Boleslav. Ale to, že vyhráli základní část, samozřejmě svědčí o kvalitě," řekl trenér Petr Fabián.

Jihlava prý na Ústí umí zahrát

Ústeckým Lvům minulý rok unikla účast v nejvyšší soutěži až v baráži se Vsetínem. Tento závěrečný krok letos odpadá. "Letošní ročník byl jeden z nejvyrovnanějších za několik posledních let a hned pět týmů dosáhlo hranice sta bodů. Jasným favoritem je Hradec, ale jsou tam i další a postoupit může kdokoliv z té zbývající šestice," řekl generální manažer Ústí David Šaffer.

I když Jihlava vstupuje do play-off až ze sedmého místa, nevzdává se snu o postupu do extraligy. Dukla se o lepší umístění v základní části připravila po nečekané porážce v Havlíčkově Brodě. "Pokud chceme postoupit, tak musíme vyhrát deset zápasů. Je proto jedno, jestli začínáme sérii s Ústím nad Labem nyní, nebo bychom se s tímto soupeřem střetli ve finále. Soupeř má zkušený kádr a o postup do extraligy se pokouší už několik let. Na Ústí ale umíme zahrát, což by měla být naše výhoda," tvrdí jednatel Dukly Jan Zachrla.

V Třebíči jsou spokojeni už teď

Po vzoru fotbalistů chce do nejvyšší soutěže také Mladá Boleslav. "Třebíč není vůbec jednoduchý soupeř. Všichni musíme udělat vše pro to, aby se nám ji povedlo vyřadit a pokud možno v co nejkratší době," řekl na adresu nejbližšího soupeře sportovní ředitel klubu Antonín Miškovský.

V Třebíči už před play-off považují sezónu za úspěšnou. "Po dvou letech tápání můžeme být spokojeni. Pokusíme se dostat v play-off co nejdál, ale na extraligu nemyslíme. Chybí nám potřebné ekonomické i materiální zázemí," uvedl ředitel Horácké Slavie Karel Čapek. Třebíč v letošní sezóně dokázala Mladou Boleslav třikrát porazit. "Tyto výsledky mohou svádět k tomu, že jsme favoritem. Rozhodně nic nevzdáme, ale musím připomenout, že Mladá Boleslav ještě nedávno získala posily," dodal.

Chomutov i Brno očekávají dlouhou sérii

Po základní části čtvrtý Chomutov čeká měření sil s pátou Kometou Brno a obě strany očekávají, že k rozhodnutí o postupujícím bude potřeba odehrát určitě více než čtyři utkání. "Naše série by měla být asi nejatraktivnější, ale chytřejší budeme až po jejím skončení. K soupeři přistupujeme s úctou a pokorou," řekl předseda severočeského klubu Milan Vacke. "Kromě počtu sedících diváků vše splňujeme, ale to by se případně dalo doladit," doplnil k možnosti hrát extraligu.

Brno už několik let po extralize marně touží, zájem potvrzují i vysoké návštěvy v hale Rondo. V úvahách některých funkcionářů figuruje i případné odkoupení nejvyšší soutěže, ale vedení Komety preferuje sportovní cestu. "Zastávám názor, že je jednodušší si soutěž vybojovat. V play-off si ale dáváme postupné cíle. Tím prvním je vyhrát jeden zápas na ledě soupeře a dostat se do semifinále," řekl ČTK trenér Komety a majoritní vlastník klubu Libor Zábranský.

Reklama