Hlavní obsah

První hokejová liga se bude hrát nově ve dvou skupinách

První hokejová liga se bude hrát v nadcházející sezóně podle nového herního schématu a bude po rozšíření ze čtrnácti na šestnáct účastníků rozdělena na dvě skupiny. Zástupci klubů druhé nejvyšší soutěže potvrdili na setkání v Mostě nedávnou dohodu z Velké Bíteše. V úterý bude systém soutěží včetně první ligy schvalovat výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Článek

Oproti 52 kolům v základní části z minulých ročníků odehraje každý tým podle nového systému po 44 zápasech, rozšířena však bude vyřazovací část. Soutěž začne ve středu 12. září. Ve skupině Západ budou hrát Hradec Králové, Mladá Boleslav, Chomutov, Havlíčkův Brod, Beroun, Kadaň, Vrchlabí a Most. Ve skupině Východ se představí Kometa Brno, Havířov, Sareza Ostrava, Olomouc, Prostějov, Šumperk, Třebíč a Jihlava.

Tři části soutěže

Nejdříve odehrají týmy zápasy mezi sebou ve skupině každý s každým doma a venku. Po těchto čtrnácti dějstvích budou následovat souboje rovněž doma a venku s týmy z opačné skupiny, tedy dalších šestnáct kol. Třetí část dlouhodobé soutěže, která skončí v pondělí 11. února 2008, bude stejná jako první.

První dva týmy z obou skupin se kvalifikují přímo do čtvrtfinále play-off. Celky ze 3. až 6. místa se utkají křížem se zástupci druhé skupiny v předkole play-off na tři vítězné zápasy. Čtvrtfinále, semifinále a finále se pak budou hrát shodně na čtyři vítězné duely. Kluby ze sedmých a osmých míst čeká boj ve skupině o udržení čtyřikrát každý s každým, takže každý odehraje ještě 12 utkání. Dva nejhorší sestoupí do druhé ligy.

Novinka i ve druhé lize

Nahradí je dva úspěšné celky z kvalifikace mezi nejlepšími týmy třetí nejvyšší soutěže. Ta se bude hrát stejně jako loni ve třech skupinách po dvanácti účastnících. Od čtyřkolového systému každý s každým se vrací k dřívějšímu dvoukolovému a následné další dvoukolové fázi sudých týmů s lichými.

Ve skupině Východ se bude hrát systém sudá a lichá stejně jako v dřívějších letech, ale u skupin Západ a Střed nastane novinka, protože budou hrát týmy křížem s těmi z druhé skupiny. Systém play-off zůstal stejný jako v minulé sezóně - na Východě bude osm týmů hrát o jedno postupové místo do kvalifikace pro vítěze, Západ a Střed křížem s šestnácti celky a dva vítězové třetího kola vyřazovací části půjdou do kvalifikace o první ligu.

Reklama