Hlavní obsah

První liga se rozdělila na dvě skupiny, favorité zůstali stejní

Stejně jako extraliga odstartuje ve středu také první hokejová liga. Na šestnáctku účastníků čeká i díky rozšíření nový model soutěže. Kluby jsou rozděleny do skupin Západ a Východ, přičemž základní část čítá 44 kol, poté následuje play off o místo v baráži o extraligu proti nejhoršímu týmu nejvyšší soutěže.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Hokejisté Chomutova budou patřit i v nadcházejícím ročníku k hlavním favoritům 1. ligy.

Článek

Hlavním favoritem by měl být poražený účastník jarního prvoligového finále z Chomutova, na záda mu budou pravděpodobně nejvíce dýchat Hradec Králové a Mladá Boleslav. Z tohoto důvodu se jako silněji obsazená může jevit skupina Západ (Mladá Boleslav, Hradec Králové, Havlíčkův Brod, Kadaň, Vrchlabí, Beroun, Chomutov, Most), kde je možné čekat tuhý boj o první dvě místa zaručující přímý postup do čtvrtfinále play off.

Východní skupina (Prostějov, Kometa Brno, Olomouc, Jihlava, Sareza Ostrava, Šumperk, Třebíč, Havířov) by měla mít favorita především v brněnské Kometě, jež se prezentovala několika slibnými výsledky v přípravě. O slovo se jistě budou hlásit také hráči Jihlavy, Ostravy či Třebíče, nepovedenou minulou sezónu touží odčinit Havířov.

Chomutov vedený sehranou trenérskou dvojicí Vladimír Kýhos, Vladimír Petrovka má za sebou velmi povedenou přípravu, která ho opravňuje k optimismu. Severočeši zapomněli na těsnou finálovou prohru 2:3 na zápasy o postup do extraligy s Ústeckými Lvy a jakožto jediný prvoligový účastník sehráli důstojnou roli v letním Tipsport Cupu. Ve skupině A sice skončili poslední, ovšem na svém ledě dokázali porazit Litvínov (7:2) i Kladno (3:1). V dalších přípravných utkáních remizovali doma s německým Iserlohnem i v Ústí nad Labem, v generálce na start první ligy pak vyválčili dokonce v Sazka Areně na domácím ledě pražské Slavie výhru v prodloužení.

Hradec Králové letos opět pomýšlí vysoko

Hradec Králové v posledním ročníku nečekaně ovládl základní část a stejně jako třetí Mladá Boleslav došel až do semifinále play off. Hradečtí i letos pomýšlejí vysoko. "Hráčům jsme vytvořili takové podmínky, aby mohli úspěch z loňské sezóny zopakovat. Chtěli bychom hrát opět na špici tabulky, vše je ale otázkou zdraví a štěstí," řekl pro klubový web generální manažer Roman Višňák.

V první části ligy hrají týmy dvoukolově každý s každým ve skupinách (14 kol), v druhé dvoukolově mezi skupinami Západ a Východ (16 kol) a v třetí znovu dvoukolově každý s každým ve skupinách (14 kol). Z každé skupiny postoupí dva týmy přímo do čtvrtfinále play off a celky na 3.-6. pozici budou hrát o postup v prvním kole vyřazovací části.

První kolo play off se hraje na tři vítězná utkání, čtvrtfinále, semifinále i finále na čtyři vítězné duely. Do úvodního kola play off budou nasazeny týmy "křížem" (Z3 - V6, Z4 - V5, V4 - Z5, V3 - Z6), do čtvrtfinále pak podle umístění v základní části, přičemž číslo 1 bude mít první tým skupiny Západ nebo Východ s větším počtem bodů či v případě rovnosti s lepší bilancí ze vzájemných zápasů.

Celky na sedmých a osmých místech po základní části budou hrát ve skupině o udržení. Utkají se čtyřkolově každý s každým a body ze základní části se jim započítávají. Poslední dva týmy sestoupí přímo do druhé ligy.

Ve středu vstoupí do soutěže pouze 14 týmů, neboť prestižní duel kandidátů nejvyšších příček mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví byl kvůli rekonstrukci hradecké haly přeložen na 29. října.

Reklama