Hlavní obsah

Analýza B vzorku hokejisty Roba potvrdila nález efedrinu

Zkušený hokejista Luboš Rob z prvoligové Komety Brno dopoval a hrozí mu trest zastavení činnosti až na dva roky. Čtvrteční analýza vzorku B potvrdila nález efedrinu v moči sedmatřicetiletého útočníka, který odevzdal pozitivní vzorek po listopadovém utkání v Chomutově.

Článek

O dalším vývoji jeho kariéry rozhodne slyšení před vyšetřovací komisí, jež má navrhnout výši trestu. O postihu pak definitivně rozhodne Český svaz ledního hokeje (ČSLH).

Výsledky B vzorku se s původním nálezem rozcházejí jen málokdy a ani v Robově případě tomu nebylo jinak. "Potvrzujeme, že analýza B vzorku potvrdila pozitivní nález v moči. Sportovec má nyní právo na slyšení," řekl v pátek ČTK předseda Antidopingového výboru České republiky Jaroslav Nekola.

Zasedne vyšetřovací komise

"Bude zasedat vyšetřovací komise, kde má sportovec možnost se obhájit, případně prokázat, že došlo k chybě v procesu dopingové kontroly. Vyšetřovací komise pak definitivně posoudí, zda došlo k porušení dopingového pravidla," doplnil Nekola.

Slyšení by se podle něj mohlo konat v horizontu 14 dnů. "Pokud by sportovec prokázal chybu v procesu dopingové kontroly, je zcela osvobozen. Jestliže prokáže, že se stal obětí ´atentátu´ ze strany lékaře nebo někoho jiného, pak je mu snížen trest na polovinu," vysvětlil Nekola.

Robovi hrozí trest zastavení činnosti až na dva roky, přestože efedrin se neřadí se mezi "tvrdý" doping. "Při výkonu však pomáhá, protože způsobuje vyplavování adrenalinu. Pomáhá tak zvýšit výkonnost a aktuální odolnost, neboť mobilizuje psychické zásoby energie," popsal Nekola s tím, že Rob před dopingovou kontrolou neuvedl, že by užíval léky či prostředky obsahující efedrin.

Rob nebyl na dopingové kontrole zdaleka poprvé

Sám hokejista se nyní musí vypořádat s nelehkou situací, v níž se ve své bohaté kariéře dosud neocitl. "Samozřejmě jsem to čekal, že se nález potvrdí. Byla to však i moje povinnost o analýzu B vzorku požádat," uvedl Rob pro ČTK. Na dopingové kontrole přitom nebyl zdaleka poprvé. "Bral jsem to jako naprosto rutinní věc, prostě jednu z mnoha kontrol," konstatoval.

V první chvíli ho celá nepříjemnost hodně zaskočila. "Teď s odstupem času už je to o něco lepší, ale táhne se to a já bych to chtěl mít co nejdříve vyřešené," řekl Rob. "Sám bych chtěl vědět, z čeho to vůbec bylo. Byl jsem každopádně nachlazený, ale takhle zpětně je těžší na to vzpomínat, přece jen od toho uplynula nějaká doba," prohlásil.

Podle informací, které má, se sazba za jeho prohřešek pohybuje v širokém rozmezí od možného varování, napomenutí nebo pokuty až po dvouletý zákaz činnosti. "Ve svých letech opravdu nemám ani v nejmenším zapotřebí pomáhat si dopingem," podotkl Rob.

Nechce takhle skončit s hokejem

Největší nadějí pro něho zůstává předání návrhu trestu, který vyřkne vyšetřovací komise, na ČSLH. "Otázkou je, zda se pak bude přihlížet i k tomu, že jsem žádný takový problém dosud neměl, a byl bych rád, kdyby to funkcionáři tak brali, nebo se z toho udělá exemplární případ. Já sám však určitě nechci takhle končit s hokejem. Cítím se dobře fyzicky i psychicky na to, abych hrál dál," řekl odchovanec českobudějovického hokeje.

V brněnském klubu stojí za ním a Rob ocenil zejména důvěru člena představenstva a šéfa sportovního úseku Libora Zábranského. "V Kometě byl tím prvním dojmem také šok, ale když opadl ten první nápor, tak to bylo dobré a za přístup Libora Zábranského jsem moc rád," řekl Rob.

Dál normálně trénuje a i pomáhá s tréninkem

S ambiciózním prvoligovým týmem dál normálně trénuje. "I trenér Kýhos chce, abych byl v týmu i nadále. Mohl bych být přínosem se svými zkušenostmi, kluky dobře znám, neboť jsem tu i déle než on sám. A teď, když jsme byli bez asistenta, tak jsem s trénováním i trochu pomáhal," doplnil Rob.

Co však přijde v případě vyššího trestu, to populární "Kondor" netuší. "Musí se počkat na definitivní výsledek a pak se rozhodne, co bude dál," řekl Rob, jehož zatím negativní reakce okolí minuly. "Měl jsem spoustu telefonátů a většina jich byla pozitivních. Určitě jsou i lidé, kteří to vidí jinak a rádi by si třeba rýpnuli, ale jestli tací jsou, tak si to zatím nechali pro sebe," uvedl Rob.

Reklama