Hlavní obsah

Finský gólman Lundell vychytal Spartu a vzpomínal na Vokouna

PRAHA

První zápas v dresu některého z českých klubů v pátek odchytala nová posila hokejistů Chomutova, Fin Jan Lundell. Čtyřiatřicetiletý gólman se v přípravě postavil do branky Severočechů na ledě pražské Sparty a hned předvedl parádní výkon. Nedovolil soupeři vstřelit jedinou branku a vychytal vítězství 2:0. "Na začátek to nebylo špatné," usmíval se po zápase Lundell v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: www.klhchomutov.cz

Jan Lundell (vlevo) a kanadský útočník Chomutova Charlie Giffin

Článek

Ačkoliv Sparta nastoupila do zápasu bez řady elitních hráčů, Lundell se měl co ohánět a zneškodnil několik velmi dobrých příležitostí domácích borců. A to je přitom s týmem teprve týden a dres Chomutova oblékl vůbec poprvé. Ještě před dvěma měsíci ostatně slyšel o severočeském klubu poprvé v životě.

"Někdy v květnu mě kontaktovali zástupci klubu, nikdy předtím jsem o Chomutovu neslyšel," vykládal Lundell. Pozvali mě do Prahy na setkání s trenérem a nabídli mi dobré podmínky. Také mi řekli, že mají v plánu postoupit do extraligy, v poslední sezóně jim prý chybělo štěstí," dodal s tím, že si hned našel Chomutov na mapě a zamlouvalo se mu, že je jen hodinu autem od Prahy.

Návrat po 22 letech

"To pro mne bylo důležité kvůli rodině, která za mnou bude jezdit jen sporadicky. Vždycky za mnou přijedou na jeden týden v měsíci a další tři týdny stráví ve Finsku," vysvětlil Lundell, který Českou republiku v minulosti navštívil jen jednou jako malý chlapec. "Když mi bylo asi jedenáct nebo dvanáct, tak jsem se zúčastnil hokejového kempu v Brně. Ale to už je pořádně dlouhá doba," smál se.

Vedle rodného Finska už ale zažil i angažmá ve Švédsku a Německu, takže se změnami prostředí i hokejových návyků nemá problém. "Co se týče hokeje, tak jsou pro brankáře v těchto zemích velké rozdíly. Ve Finsku se například hraje hodně přímočaře, puk se rozehrává hned dopředu, aby se hra moc nekouskovala," prozradil.

Těší se na Čalouna

Posledních pět sezón byl Lundell oporou IFK Helsinky, kde za tu dobu poznal i řadu českých hokejistů. "Hodně dobře se známe s Robertem Schnábelem, kamarádil jsem i s Liborem Ustrnulem, dobrý kluk je Jan Čaloun. Ten teď bude hrát ve stejné soutěži, že?," potvrdil Lundell povědomí o první lize, když jmenoval útočníka Ústí nad Labem.

Během výluky NHL před čtyřmi lety mohl navíc poznat i další hvězdné hráče. "Marek Židlický a Tomáš Vokoun, to jsou fajn kluci a opravdoví profesionálové. Bylo hodně příjemné se s nimi potkat a hrát s nimi v jednom týmu byla moc dobrá zkušenost," pochvaloval si sympatický Fin, jenž si už osvojil i pár českých slovíček.

"Dekuji, dobry den, dobre jitro, ano, ne... Tyhle normální základní slova už zvládám," chlubil se gólman, jenž má v Chomutově smlouvu na jeden rok. Na to, jestli zůstane na severu Čech i poté, kdyby se jeho tým probojoval mezi elitu, zatím nedokáže odpovědět. „Zatím je všechno fajn, ale teď opravdu ještě nevím. Uvidíme, co se stane," řekl Lundell na závěr.

Reklama

Související témata: