Hlavní obsah

Vedení Brna musí najít novou cestu, jak dát Kometě osm miliónů

BRNO

Brněnští radní musejí najít jiný způsob, jak dát hokejové Kometě slíbený osmimilionový příspěvek. Peníze pro klub, který má šanci se dostat do extraligy, schválili tento týden zastupitelé. Podle nich je mělo město do klubu vložit tak, že si za osm miliónů korun koupí od Komety reklamu. Postup však neschvaluje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), řekl ve středu novinářům předseda Martin Pecina.

Článek

Úřad už městu předběžně zakázal smlouvu s klubem uzavřít. Vyhověl tak návrhu, který mu poslal jako fyzická osoba obyvatel Brna. Pecina odmítl spekulaci, že jde o radního a senátora Jiřího Zlatušku, který s příspěvkem pro klub nesouhlasí. Identitu autora ale neodkryl.

Zahájené správní řízení podle Peciny úřad nejspíš ukončí, protože autor návrhu asi nebude účastníkem řízení. O případ se ale ÚOHS dál bude zajímat.

"V příštích dnech budeme s městem jednat o tom, jakým způsobem by bylo možné Kometu podpořit, aby to jednak vyhovovalo pravidlům veřejné podpory a jednak, aby to nebylo skrze zákona o zadávání veřejných zakázek lámáním tohoto zákona," řekl Pecina. Podle něj se řešení najde.

Šéf a majoritní vlastník hokejového klubu Libor Zábranský usiluje o dotaci města dlouho. "Bez podpory města nemůže žádný hokejový klub myslet na vstup do extraligy," uvedl už dříve.

Případný postup Komety do nejvyšší domácí soutěže záleží na jejích sportovních výkonech: musela by vyhrát první ligu, kterou v současnosti vede, a následně uspět v baráži s posledním celkem extraligy. "Pak bychom potřebovali rozpočet 80 až 100 miliónů korun, abychom tam nehráli trapnou úlohu," řekl Zábranský. Nyní má Kometa roční rozpočet kolem 35 miliónů korun.

Reklama

Související témata: