Hlavní obsah

Pardubice chtějí za podíl v hradeckém klubu 6,5 mil. Kč

HRADEC KRÁLOVÉ

Pardubický extraligový klub HC Moeller podnikatele Romana Šmidberského chce od hradecké radnice 6,5 miliónu korun za čtyřicetiprocentní podíl v hradeckém prvoligovém hokejovém klubu. Hradecká rada města nákup akcií doporučila, konečné slovo budou mít zastupitelé. ČTK to ve středu řekl náměstek hradecké radnice Martin Soukup (ODS). Hradecká opoziční ČSSD označuje cenu za přehnanou.

Článek

Podle Soukupa pardubický klub původně požadoval za akcie osm miliónů korun. Pokud Hradec Králové podíl za 6,5 miliónu koupí, vydělá Šmidberského klub na transakci milióny korun. Když pardubický klub do hradeckého hokeje v roce 2000 vstupoval, zaplatil za dvoupětinový podíl 400 000. Pardubická nabídka platí do konce května.

Podle hradeckého opozičního zastupitele Petra Lusky (ČSSD) je cena přehnaně vysoká. "Chápeme příznivce hradeckého hokeje, ale rozpočet města je napjatý. V ČSSD o tom ještě budeme jednat," řekl Luska. Ekonomický náměstek hradecké radnice Boris Herman (ODS) označil částku za seriózní a odpovídající hodnotě podílu HC Moeller. Řekl, že hodnota hráčů klubu je kolem 16 miliónů korun. Hradec by cenu chtěl zaplatit ve splátkách.

Podle Hermana je ve hře i varianta, že by podíl v hradeckém klubu na čas koupila společnost ABD Invest, která provozuje a rekonstruuje městský hokejový stadión. "Sama nám to nabídla s tím, že má zájem na stabilizaci hradeckého hokeje. Po roce či dvou by městu akcie za stejnou cenu prodala," řekl Herman.

Do nejvyšší soutěže do pěti let

Majoritním akcionářem hradeckého klubu je s 51 procenty město Hradec Králové. Zbývajících devět procent drží občanské sdružení HC Lev Hradec Králové. Hokejového stadiónu a jiného městského nemovitého majetku se prodej týkat nebude.

Podíl od Šmidberského chce radnice koupit proto, aby jej pak mohla nabídnout novému strategickému partnerovi, s kterým by se pak klub probojoval do extraligy. Do nejvyšší soutěže by Hradečtí chtěli postoupit do pěti let. Nový partner, který by v klubu mohl získat i majoritu, by měl klubu ročně přinést minimálně 30 miliónů korun. Současný roční rozpočet klubu je 25 miliónů, z nichž polovinu platí město a zbytek ostatní partneři klubu.

Šmidberský vlastní v pardubickém klubu od loňského roku 50,11 procenta akcií, za které městu Pardubice zaplatil 25 miliónů korun. Kvůli ekonomickým potížím sponzorů v nynější hospodářské krizi se příjmy pardubického extraligového klubu snížily o čtvrtinu až třetinu. Klub proto chce pomoc od pardubické radnice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články