Hlavní obsah

Manažeři Ústí a Jihlavy chtějí změnit model postupu do extraligy

ÚSTÍ NAD LABEM

Generální manažeři prvoligových hokejových celků Ústí nad Labem a Jihlavy Robert Kysela a Bedřich Ščerban by rádi prosadili změnu pravidel pro postup do extraligy. Nelíbí se jim současný model baráže, ve kterém se utkávají nejhorší celek nejvyšší soutěže s vítězem první ligy. Kysela se Ščerbanem by uvítali, kdyby do extraligy mohl nejlepší tým první ligy postoupit přímo nebo kdyby baráž hrálo více celků; například dva z extraligy a dva z první ligy.

Foto: Josef Pešout, Právo

Generální manažer hokejistů Ústí nad Labem Robert Kysela

Článek

"Byla by to zajímavá, divácky atraktivní konfrontace, která je rovněž spravedlivější než dosavadní baráž, která zvýhodňuje poslední tým extraligy," řekl Kysela. Podobný model baráže s více týmy má například Švédsko.

Podle Kysely je nelogické a nespravedlivé, že z první hokejové ligy přímo sestupují dva týmy, ale vítěz soutěže nemá právo přímého postupu. "První liga je v současnosti poněkud diskriminovanou soutěží. Kdo má potřebnou výkonnost a finanční zajištění, měl by dostat šanci postoupit v rovné soutěži," podotkl Kysela.

Nevýhodný je podle něj i současný model první ligy, ve které hraje šestnáct mužstev. "Nemůže se proto hrát čtyřkolově jako extraliga, kde je čtrnáct týmů," uzavřel ústecký manažer. Šance, že by ke změně došlo již v příští sezóně, je ale nulová. Představitelé Českého svazu ledního hokeje již oběma manažerům písemně odpověděli, že se model baráže měnit nebude.

Podobné návrhy na změnu postupových a sestupových klíčů mezi extraligou a první ligou se objevují delší dobu. Stávající model však platí od sezóny 1997/98. Pouze v roce 2007 se baráž nehrála, neboť Ústí nad Labem nahradilo přímo Vsetín, který byl z extraligy vyloučen. V minulé sezóně Severočeši vyhráli první ligu, ale v baráži nestačili na Mladou Boleslav.

Reklama

Související témata: