Hlavní obsah

Jihlavská radnice sníží dotaci pro HC Dukla o milióny korun

Dotace na financování hokejového klubu HC Dukla Jihlava, provoz Horáckého zimního stadiónu a činnost občanského sdružení Dukla Jihlava - mládež z rozpočtu města budou v příštím roce v řádech miliónů korun nižší. Z letošního rozpočtu město na tyto účely uvolnilo celkem 19,5 miliónu korun.

Foto: Vladimír Brogula

Ilustrační foto

Článek

Ke snížení dotace vede radnici ekonomická krize, řekl v pondělí novinářům náměstek primátora Radek Vovsík.

Roční rozpočet společnosti s ručením omezeným HC Dukla Jihlava je podle jednatele Bedřicha Ščerbana 21 miliónů korun. "Klub je stabilizovaný, zvyšuje se návštěvnost, jeho tržní hodnota se odhaduje na 36 miliónů korun," řekl Ščerban. Tržby ze vstupného na zápasy Dukly podle něj v sezóně 2008/2009 vzrostly proti předcházejícímu ročníku o 100 procent, o více než polovinu na 351 se ve stejné době zvýšil počet hráčů v mládežnických týmech Dukly.

A tým Dukly podle Ščerbana využívá halu Horáckého zimního stadiónu jen z 13 procent, největší podíl má mládež a hokejoví amatéři.

Město je stoprocentním vlastníkem HC Dukla Jihlava. Podle Vovsíka není tento stav ideální, město se proto snaží už několik let klub prodat, zatím však neúspěšně. "Nejsou zájemci," podotkl Vovsík.

Radnice podle náměstka primátora řeší časté stížnosti na nevyváženost dotací města na sport a kulturu. Dotace do sportu včetně údržby a oprav zimního stadiónu, zajištění výchovy mládeže ve fotbalovém FC Vysočina a na ztrátovost bazénu v Rošického ulici podle Vovsíka představují přibližně 35 miliónů korun ročně.

"Na dotace kulturním zařízením, na provoz knihovny a na opravy kulturních památek a amfiteátru dalo loni město 34 miliónů korun, to je prakticky stejné číslo," uvedl Vovsík.

Reklama