Hlavní obsah

Za napadení rozhodčího v Jihlavě dostal fanoušek podmíněný trest

JIHLAVA

Dvaatřicetiletý David Kuřítko, jenž loni v Jihlavě na hokeji fyzicky napadl rozhodčího, dnes odešel od soudu s trestem odnětí svobody na šest měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Zároveň mu soud vyslovil zákaz vstupu na sportovní akce na dobu 12 měsíců. Rozsudek zatím není pravomocný, Kuřítko se na místě odvolal.

Foto: Vladimír Borgula

Jednomu z jihlavských příznivců se podařilo prodrat i přes pořadatelskou službu na led.

Článek

Rozsudek je zřejmě precedentní. "Nemám žádné informace o tom, že by se podobná věc někdy v České republice soudila," řekl novinářům soudce jihlavského okresního soudu Zdeněk Chalupa.

Incident se stal 15. února na Horáckém zimním stadionu po třetím utkání čtvrtfinále play off první hokejové ligy mezi Jihlavou a Chomutovem, které domácí Jihlava prohrála. Fanoušci tehdy napadli rozhodčího Reného Trombíka při odchodu do šaten. Ostatním sudím se povedlo za asistence ostrahy uniknout. Policie po vyhodnocení záznamů z bezpečnostních kamer zahájila trestní řízení.

Jihlavští fanoušci se snaží probít k rozhodčím na ledě.foto: Vladimír Borgula

Vedle výpovědí několika svědků byla podle Chalupy stěžejním důkazem videonahrávka zachycující průběh napadení, z níž je zřejmé, že Kuřítko byl jedním z útočníků. "Napadení se zúčastnily i další osoby, ty však nebyly policií identifikovány," řekl Chalupa.

"Absolutně se necítím vinen. Dalo se čekat, že budu exemplárně odsouzený, nikdo ze svědků neřekl, že jsem já někoho udeřil," řekl po vynesení rozsudku Kuřítko. Zákaz vstupu na stadiony dodrží, za šest měsíců vězení mu prý hokej nestojí.

Podle Kuřítkova advokáta Jana Herouta, jenž zastupoval také Petra Zelenku, odsouzeného za takzvané heparinové vraždy, se polici podařilo ztotožnit pouze Kuřítka, proto byl označen za hlavního agresora. Herout připustil, že Kuřítko byl v minulosti trestán pro vydírání, ale trest mu podle něj byl zahlazen.

Podle Chalupy se na Kuřítka nevztahuje nový trestní zákon účinný od letošního roku. Probační a mediační služba může od letoška při trestu zákazu vstupu na stadion stanovit, že odsouzený se bude muset v čase zápasu dostavit na policejní služebnu. "Oznámíme policii, sportovním klubům i dalším organizacím, že tento člověk má zakázán vstup na sportovní akce. Je pak samozřejmě dílem náhody, zda se zjistí, zda opatření bude, nebo nebude dodrženo," dodal Chalupa.

Reklama