Hlavní obsah

Chomutov vybojoval extraligovou baráž, těsně vyhrál sedmé finále v Ústí

Hokejisté Chomutova vyhráli první ligu poté, co v rozhodujícím sedmém finálovém zápase zvítězili v Ústí nad Labem 2:1, a postoupili do baráže o extraligu proti Mladé Boleslavi. Vyrovnaný souboj dnes rozhodl v 53. minutě Jan Kovář. Chomutov se v baráži představí po devíti letech. V roce 2001 prohrál s Karlovými Vary.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovský Milan Procházka (vpředu) ujíždí s pukem před ústeckým Markem Hovorkou.

Článek

Oba celky si dobře uvědomovaly důležitost zápasu a skutečnost, že jej může rozhodnout i jedna chyba. Vyprodaná ústecká aréna tak byla svědkem opatrného hokeje a první příležitosti diváci viděli až po čtvrté minutě. Gólman hostí Hanuljak však všechny střely domácích zlikvidoval. V 8. minutě ale inkasoval, když Sklenička využil hned první přesilovou hru Lvů.

Druhý gól mohl přidat Janků, ale Hanuljak byl pozorný a poté se začali prosazovat i jeho spoluhráči. Hosté přidali a po chvilce se jim podařilo vyrovnat. Salfického překonal opakovaným pokusem Kraft. Další branku ale Chomutov nepřidal a na začátku druhé třetiny byli opět lepší domácí. Blízko vedoucí brance byl v přesilovce Němeček, trefil však jen tyčku.

Jedinečnou šanci dostat se do vedení mělo Ústí při 52 sekund dlouhé přesilové hře pět na tři, ale Chomutov se ubránil a poté opět postupně začal domácí přehrávat. Šanci zajistit hostům vedení měl ve 39. minutě Tribuncovs, jenž nastřelil tyč.

S plynoucím časem bylo zřejmé, že tým, který dokáže vstřelit druhý gól, bude postupu do baráže hodně blízko. Brankáři Salfický a Hanuljak dlouho předváděli spolehlivé zákroky, v 53. minutě ale za záda domácí jedničky prošla Kovářova střela a Chomutov vedl. Plzeňský útočník nastoupil za KLH podruhé v sezoně a stejně jako v předešlém finálovém zápase se zapsal mezi střelce.

Domácí vítězové základní části soutěže museli vrhnout všechny síly do útoku. Vyrovnat mohl v 57. minutě Alinč, ale Hanuljak jeho šanci zlikvidoval. Výhru poté hosté ubránili i při závěrečné power play Ústí a jako první ve finálové sérii dokázali vyhrát na kluzišti soupeře.

Finále play off první hokejové ligy - 7. zápas:
HC Slovan Ústečtí Lvi - KLH Chomutov 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Sklenička (Mikulík) - 14. Kraft (Dej), 54. Jan Kovář (D. Hruška). Rozhodčí: Šindler, Hribik - Beneš, Štofa. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 6500 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.
Ústí nad Labem: Salfický - Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, Novotný, Gureň, Trončinský, Sklenička - Janků, Alinč, Pazourek - Hovorka, Pajič, Eberle - Šagát, Hanzl, Heřman - M. Pšurný, Mikulík, R. Pšurný. Trenéři: Rosol a Skrbek.
Chomutov: Hanuljak - Bombic, Pulpán, Grof, Trefný, Všetečka, Parýzek, Tribuncovs, Brňák - D. Hruška, Jan Kovář, Duda - Dej, Kraft, Milan Procházka - Eiselt, Trochta, Skořepa - Jíra, Mikšovic, Kuběna. Trenéři: Rulík a Petrovka.

Reklama

Související témata: