Hlavní obsah

Chomutovská posila Benda: Nevím, co mě v první lize čeká

Josef PešoutPrávo

Nejproduktivnější obránce uplynulého ročníku extraligy Jan Benda, dosavadní opora Plzně, opustil nejvyšší hokejovou soutěž a v kariéře bude pokračovat v prvoligovém Chomutově. Se svým novým týmem již zahájil i letní přípravu a věří v postup severočeského klubu mezi elitu.

Článek

Jak se zrodil váš přestup do Chomutova?V Plzni, kde jsem trénoval už od 3. května, mi oznámili, že by se mnou počítali místo do obrany znovu do útoku. Nejprve jsem slíbil, že zůstávám, ale tentýž den odpoledne mi zavolali z Chomutova. Řekl jsem, že se o přestupu můžeme bavit, ale jen za předpokladu smlouvy na delší dobu. To mi Chomutov zajistil díky kontraktu na dva roky s opcí, kdežto Plzeň nemohla prodloužení kontraktu garantovat.

Jak budete vzpomínat na Plzeň?Když jsem loni přicházel z Mladé Boleslavi, myslel jsem si, že v Plzni po dvou letech ukončím kariéru. Samozřejmě si vážím toho, že jsem tam působil aspoň rok a stal jsem se tím nejproduktivnějším bekem. Měli jsme skvělou základní část, ale play-off nám nevyšlo.

Není vám přece jen líto, že opouštíte extraligu?Je to pro mě změna. Nevím, co mě v první lize čeká. Tuhle soutěž jsem nikdy nehrál. S prvoligovými celky jsme se sice potkávali v přípravě, ale to se nedá s dlouhodobou sezónou srovnat. Výhodou je, že v Chomutově jsou až na výjimky hráči s extraligovými zkušenostmi.  Budu se snažit pomoci týmu k postupu.

Před několika lety jste hrával za nedaleký Litvínov, takže zdejší region vám není neznámý...Jistě. Vybavuji si, že mezi Litvínovem a Chomutovem panuje sportovní rivalita, která se projevovala i v přípravných zápasech.

Jaké máte dojmy z nedávné exhibice německé reprezentace, za kterou jste nastoupil před zahájením mistrovství světa v Gelsenkirchenu proti veteránům Ruska?Bylo hezké se potkat s bývalými německými reprezentanty i Rusy, které jsem znal z vlastního působení v ruské lize. Fandilo nám sedmdesát tisíc diváků, což byl ohromný zážitek. Atmosféra byla nádherná.

Reklama