Hlavní obsah

Ústí a Chomutov si ve finále první ligy zopakují loňský souboj

Dva největší favority předsezonních prognóz a zároveň dva suverény základní části svedlo proti sobě finále první hokejové ligy. Souboj Ústí nad Labem a Chomutova, který je reprízou loňského finále a jehož vítěz se může těšit na baráž o účast v příštím ročníku české nejvyšší soutěže proti nejhoršímu týmu extraligy, se odehraje již potřetí za posledních pět sezón. Očekávaná série začne v pondělí a úterý dvěma zápasy na ledě Ústeckých Lvů.

Foto: Vladimír Borgula

Hokejisté Chomutova v severočeském derby s Ústí nad Labem

Článek

Ústí na cestě do finále ztratilo jen dva zápasy - oba ve čtvrtfinále s Vrchlabím. Havlíčkovu Brodu v semifinále již svěřenci kouče Petra Rosola žádnou dílčí radost nedopřáli, byť zápasy jednoznačné nebyly. "Já jsem za to i rád, protože nás to udrží pevně na zemi. Po vítězstvích 7:1 nebo 8:1 bychom mohli létat někde v oblacích, a to by nebylo dobře," řekl Rosol serveru hokej.cz.

Série s Havlíčkovým Brodem byla z jeho pohledu velmi dobrou přípravou na finále. "Předvádí podobně ofenzivní pojetí jako Chomutov, ne nadarmo nastřílel v základní části druhý nejvyšší počet gólů hned po nás," vysvětlil Rosol. Chomutov má ale podle jeho názoru lepší obranu a brankáře.

Ústečtí již start finále netrpělivě vyhlížejí. "Doufali jsme, že do finále dojdeme, a tušili jsme, že tam bude i Chomutov. Oba týmy se dobře znají, těžko se něčím vzájemně překvapíme," připustil Rosol.

Piráti zatím klopýtli jen jedinkrát

Chomutovští piráti si v předešlých bojích vedli ještě o maličko lépe. Také oni v semifinále ušetřili síly, když Jihlavu smetli poměrem 4:0 na utkání, ještě předtím ve čtvrtfinále proti Hradci Králové jedinkrát klopýtli.

Výhodou tak byla možnost doléčení zranění a ušetření sil, našla se však i negativa. "Mužstvo je v psychické pohodě, chce pracovat a je nabuzené. Velký problém ale představuje dlouhý zápasový výpadek," uvedl trenér Milan Kašpárek.

Podobně jako jeho protějšek nechtěl nechat příliš nahlédnout do taktického plánu pro finále. "Mám nějakou představu, co by mohlo na Ústí platit, ale uvidíme až v pondělí, jestli to opravdu bude fungovat. Ústí má velmi dobře poskládané mužstvo z mladých šikovných hráčů a kvalitních zkušených harcovníků, proto bych si o slabinách nedovolil příliš hovořit," řekl Kašpárek.

Stejně jako loni musejí Chomutovští nejprve na soupeřův led. "Nevýhoda je to jen v tom, že hrajete o zápas méně na svém stadionu, ale jinak v těchto severočeských derby se ten rozdíl skoro vymazává, protože fanoušci obou týmů jezdí v hojném počtu i na venkovní zápasy a oba stadiony tak budou hučet," předpovídal Kašpárek.

V loňské finálové sérii si vedl lépe Chomutov, který zvítězil 4:3 na zápasy, naopak v ročníku 2006/07 se radovali Ústečtí po výhře v sérii 3:2. Ve vzájemných duelech této sezony se vedlo lépe Lvům, kteří vyhráli tři ze čtyř klání. "Nepřikládal bych tomu zvláštní váhu. Vždyť jsme dvakrát vyhráli v prodloužení, což je hodně o štěstí," připomněl Rosol.

Program finálové série:
Pondělí 21. března
1. zápas: 18:00 Ústí nad Labem - Chomutov
Úterý 22. března
2. zápas: 18:00 Ústí nad Labem - Chomutov.
Pátek 25. března
3. zápas: 17:30 Chomutov - Ústí nad Labem.
Sobota 26. března
4. zápas: 17:30 Chomutov - Ústí nad Labem.
Úterý 29. března
případný 5. zápas: 18:00 Ústí nad Labem - Chomutov.
Čtvrtek 31. března
případný 6. zápas: 17:30 Chomutov - Ústí nad Labem.
Sobota 2. dubna
případný 7. zápas: 17:00 Ústí nad Labem - Chomutov.

Reklama