Hlavní obsah

Kašťák s Gudasem na střídačce, Prorok na ledě - to je prvoligový nováček z Mostu

MOST

Nečekaně snadno prošli hokejisté Mostu nástrahami baráže o první ligu. V tabulce pětičlenné skupiny nechali za sebou i účastníky právě skončeného ročníku druhé nejvyšší soutěže Chrudim a Písek, stejně tak ambiciózní Jindřichův Hradec. A z postupu se radují společně se Šumperkem. „Je to velký úspěch našeho klubu,“ říká hrdě mostecký kouč Kamil Kašťák.

Foto: Josef Pešout, Právo

Ivo Prorok

Článek

„V základní skupině druhé ligy jsme přitom skončili až druzí s velkým bodovým odstupem za Kláštercem nad Ohří. Zvládli jsme ale play-off včetně finále a následné baráže. To jsou věci, které trenéra těší. Kluci padali do střel, obětovali se pro tým,“ pokýval hlavou Kašťák.

V průběhu baráže se na mostecké střídačce objevil nově i Leo Gudas, který od loňského léta do konce října byl asistentem Jana Tlačila v extraligové Mladé Boleslavi.

Leo Gudasfoto: Právo/Josef Pešout

„Pan Gudas přišel minulý týden. Hráli jsme spolu v národním mužstvu, byl to vynikající obránce. Dohodli jsme se, že mi v Mostě pomůže. Měl na starosti beky a spolupráce nám klape,“ povídal ještě Kašťák, který startoval na ZOH 1992 a 1994 a na třech mistrovstvích světa. Na olympiádě v Albertville, odkud si přivezl bronz, byl členem produktivní řady Rosol, Lang, Kašťák. V tuzemsku hrál dlouho za Litvínov, dva roky za Duklu Jihlava, pak Spartu a Plzeň, působil i ve Švédsku, Finsku a Německu.

Gudas má jako hráč kromě bronzu ze ZOH 1992 i čtyři bronzy z MS, hrál za Trenčín, Spartu, Brno, dále pak ve Švédsku, Švýcarsku a Německu. Byl asistentem trenéra ve Spartě, vedl Beroun a Kadaň.

Veterán chválí tým

Ústřední postavou týmu na ledě byl 41letý útočník Ivo Prorok. „Před rokem jsem už ukončil kariéru a trénoval jsem jednu sezónu mládež v Karlových Varech. Ale v létě jsme se nedohodli na podmínkách a přišla hráčská nabídka z Mostu. Přišel jsem jen na výpomoc do třetí lajny,“ řekl skromně ke svojí roli.

Kamil Kašťákfoto: Právo/Josef Pešout

„Musím ocenit všechny kluky v týmu. Někteří chodí do práce, nebo studují, k tomu po večerech tréninky. Pro mě bylo těžké udržet krok, jsem už dost obehraný. Ale šli jsme baráží postupně i díky širšímu kádru. Pár zápasů jsme museli odložit na pozdější termíny kvůli příušnicím, ale zvládli jsme i nabitý program,“ líčil stříbrný medailista z MS 2006 v Rize a bývalý hráč Litvínova, Slavie, Plzně, Vítkovic, Ústí nad Labem, Curychu, Zvolenu a Esbjergu.

Zůstane v Mostě i pro I. ligu? „Nevím. Možná definitivně skončím, nebo ještě ne. Nechci říkat něco dopředu a být jako brankář Dominik Hašek, který třikrát končil a stejně pořád chytá (smích). V mém věku hrát druhou nejvyšší soutěž by bylo hrozně náročné. Věřím, že mostecký celek obstojí, i když se bude muset přizpůsobit větším tréninkovým nárokům, jaké první liga vyžaduje,“ dodal Prorok.

Reklama

Související témata: