Hlavní obsah

Exliberecký útočník Ondřej by měl být tahounem Chomutova

Josef PešoutSport.cz

Prošel pěti extraligovými kluby, nejvyšší soutěž hrál nepřetržitě devět let. Nyní se stal hokejový útočník Zdeněk Ondřej vítanou posilou prvoligového celku Chomutova, s nímž se v nové sezóně pokusí zaútočit na postup mezi elitu. „Vím, že se o to klub snaží už delší dobu a chtěl bych být u toho, až se dostane do extraligy,“ říká zkušený forvard.

Foto: Josef Pešout, Právo

Zdeněk Ondřej

Článek

Ondřej pochází z Jindřichova Hradce, stejně jako řada dalších známých hokejistů - reprezentanti Jiří Novotný, Zbyněk a Milan Michálkové, Jan Marek, Aleš Kotalík, Vladimír Sičák, Petr Šachl. „Vzpomínám si, že jsem při působení v Budějovicích vozil autem na tréninky i na zápasy a zpátky domů Milana Michálka. To mu bylo sedmnáct, ještě neměl řidičák. Hráli jsme spolu v jednom útoku,“ usmívá se Ondřej a zároveň připomíná svou první extraligovou štaci.

Ve své kariéře už zažil finále extraligy v dresu Pardubic proti Spartě v roce 2007. „To řadím ke svým největším zážitkům. Cením si i bronzu z působení ve Znojmě. Několikrát jsem si zahrál semifinále za různé kluby. Z Vítkovic jsem před dvěma lety přišel do Liberce,“ rekapituluje.

Oceňuje Petra Nedvěda

Jaké bylo angažmá pod Ještědem? „V prvním roce v Liberci se nám nevyvedla základní část, ale v play-off jsme přešli přes Budějovice i favorizovanou Plzeň. Proti Pardubicím nám už scházely síly, soupeři skvěle zachytal Dominik Hašek. Uplynulá sezóna dopadla pro Liberec hořce. Byli jsme druzí po základní části, tým pracoval svědomitě. Měli jsme našlápnuto na finále, ale ve čtvrtfinále jsme nešťastně prohráli se Slavií po sedmi zápasech,“ bilancuje Ondřej.

Zahrál si ale v jednom týmu s Petrem Nedvědem. „To je správný kapitán, super hráč a pan hokejista. Když ho člověk vidí na ledě, musí jen smeknout před jeho bruslením, šikovností i kondicí. Ve čtyřiceti letech dokáže hrát ve velkém stylu, to je neuvěřitelné,“ říká na adresu bývalého spoluhráče.

Ke svému odchodu z Liberce se staví reálně. „V celé republice je složitější finanční situace. Svým způsobem se s tím potýká i Liberec. Kádr se tam omlazuje, dochází ke snížení rozpočtu, což chápu. A tak to dopadlo tak, že jsem v Chomutově. Rozhodl jsem se, že sem přijdu. Věřím, že budeme hrát týmově. Nového chomutovské trenéra Václava Sýkoru jsem už poznal v Pardubicích, asistenta Jana Votrubu zase ve Znojmě. Vím, jak dovedou přichystat kvalitní přípravu,“ rozebírá Ondřej.

„Mužstvo má vynikající zázemí a ambice, takže z tohoto hlediska se nejedná o krok zpět. Sledoval jsem si i snahu vedení Chomutova o rozšíření extraligy, ale to šlo mimo hráče. Nezbude nám nic jiného, než extraligu vybojovat sportovní cestou,“ tvrdí Ondřej, jenž by s vizitkou 438 extraligových startů na svém kontě měl patřit k tahounům Severočechů.

Reklama

Související témata: