Hlavní obsah

První hokejovou ligu bude hrát nově 14 týmů místo 16

První českou hokejovou ligu bude hrát od příštího ročníku pouze 14 mužstev oproti dosavadním šestnácti. Přihlášky účastníků v pátek schválil Český svaz ledního hokeje (ČSLH), přičemž podmínky účasti nesplnil neuhrazením poplatku ve stanoveném termínu Tábor a Znojmo přihlášku samo stáhlo, protože bude působit v rakouské mezinárodní lize EBEL.

Článek

Druhou nejvyšší tuzemskou soutěž tak budou v příští sezóně hrát Benátky nad Jizerou, Beroun, Dukla Jihlava, Most, Olomouc, Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem, Litoměřice, Hradec Králové, Vrchlabí, Chomutov, Šumperk, Třebíč a Kadaň. Nováčky, kteří nahradily sestupující Písek a Chrudim, jsou týmy Mostu a Šumperka.

Mezi účastníky figuruje překvapivě i Vrchlabí, přestože Severočeši prostřednictvím majitele Petra Dědka nabízeli od konce března k odkoupení prvoligovou licenci. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí byla neuspokojivá podpora hokejového klubu, který se třikrát za poslední čtyři sezóny dostal do čtvrtfinále play-off, ze strany města.

"Vycházím z toho, že podali přihlášku a zaplatili poplatek," řekl ČTK ředitel první ligy Pavel Setikovský. Vrchlabští se přitom podle svého webu připravují pouze na vstup do krajského přeboru. "Pokud mi někdo přímo neřekl, že soutěž hrát nechtějí, počítám s nimi jako s každým dalším účastníkem. Bez ohledu na to, co mají na svém webu," dodal Setikovský.

Dědek však již oficiálně přešel do Hradce Králové, kde se stal místopředsedou představenstva.

ČSLH zkouší vsadit na menší počet mužstev a přehlednější hrací systém se snahou zvýšit atraktivitu a návštěvnost soutěže. Týmy se v základní části utkají čtyřkolově každý s každým. Osm nejlepších si zajistí postup do play off, šest zbývajících účastníků čekají boje ve skupině o udržení. Dvě nejhorší mužstva této skupiny budou posléze prvoligovou příslušnost hájit v baráži s vítězi skupin druhé ligy.

Reklama

Související témata: