Hlavní obsah

Boleslavští berou sestup jako nový start, chtějí zpět mezi elitu

Mladá Boleslav

Představitelé hokejové Mladé Boleslavi se snaží s odstupem doby nahlížet na jarní sestup z extraligy jako na pozitivní věc. S pozměněným kádrem chtějí nejen postoupit zpět mezi elitu, ale vydat se novým směrem, aby klub v extralize dokázal obstát lépe než v posledních letech, kdy pravidelně končil v baráži.

Článek

"Vše špatné je pro něco dobré. Třeba se ten sestup ukáže jako přínosný. Samozřejmě za předpokladu, že se nám podaří vše, jak si přejeme. Několik let se to tady plácalo na konci extraligy, tohle by mělo ten klub zase nastartovat, aby se vydal novým směrem," řekl na dnešní tiskové konferenci nově příchozí trenér František Výborný.

"Za ten rok vychováte zase nové hráče, kteří by mohli být příslibem i do nejvyšší soutěže. Mužstvo se nějakým způsobem rodilo, nebylo to úplně jednoduché, ale je výhodou, že je tady Radim Vrbata. To je člověk, který to zná, a společně máme stejnou filozofii," připomněl Výborný roli spolumajitele klubu Radima Vrbaty, útočníka Phoenixu v zámořské NHL.

Vedle postupu zpět mezi elitu by chtěl týmu dát tvář, aby hrál hokej, s nímž lze obstát na jakékoliv úrovni. "Samozřejmě bychom chtěli postoupit a přejít na moderní hokej s hodně bruslením a pohybem. Té krásy trochu ubylo, hokej je důraznější a jednodušší, což by měli přinést mladí hráči a do té hry to dávat," věří Výborný.

Podle kapitána Davida Výborného bude situace opačná oproti minulému ročníku. "Teď budeme my tím favoritem, který by měl většinu zápasů vyhrávat. Bude to hodně o hlavě, ale věřím, že si s tím poradíme a zvládneme to. Doufám, že potvrdíme formu, kterou jsme měli v přípravných zápasech, a hned ve středu dobře vykročíme," připomněl zkušený forvard úvodní kolo druhé nejvyšší soutěže, v níž Středočeši přivítají Litoměřice.

"Tohle je tým, který jsme poskládali a kterému věříme. Je dobře, že tady nemá nikdo nic jistého a budeme tu mít takovou tu zdravou konkurenci. V minulosti tu mnohdy hráči na sebe ten tlak neměli, to bude teď jiné," uvedl Vrbata.

Jedním z těch, kteří jeho slova pocítili na vlastní kůži, je slovenský gólman Michal Valent, který v klubu působí od sezóny 2009/10. Pro začátek sezony se z rozhodnutí trenérů stal až brankářskou trojkou za Vlastimilem Lakosilem a Romanem Willem.

"Bylo to velmi obtížné rozhodování, ale Michal to přijal a o to více pracuje na tréninku. Klidně z něho může být zase jednička," ujistil kouč Výborný. Existuje podle něj i varianta, že některý z gólmanů dočasně odejde jinam. "Ale v lednu tady chceme mít všechny tři," dodal Výborný, jehož svěřencem by se při výluce v NHL mohl stát i Vrbata.

"Byla by to velká posila a určitě by nám pomohl gólově, i když by to asi neměl jednoduché, protože by se na něho spousta hráčů soustředila a nebyla by to procházka růžových sadem," odtušil kapitán Výborný.

Reklama