Hlavní obsah

Extraligu má Mladé Boleslavi vybojovat zpět duo Výborný-Výborný

Mladá Boleslav

Místo ukončení trenérské kariéry se kouč František Výborný vrhl na novou výzvu. Má za úkol dostat hokejisty Mladé Boleslavi zpět na výsluní, přičemž jedním z jeho svěřenců bude i syn David. Právě na tuto spolupráci, na niž se oba dva moc těší, budou spoléhat nejen fanoušci, ale hodně si od ní slibuje i klubové vedení.

Foto: www.bkboleslav.cz

David Výborný v dresu Mladé Boleslavi

Článek

"Chtěl jsem skutečně skončit a v dubnu jsem tak byl i rozhodnutý," připustil Výborný na dnešní tiskové konferenci. "Velkou roli ale sehrálo to, že jsem tady čtyři roky působil - ještě na závěr své hráčské kariéry, začal jsem tu i trénovat sportovní třídy a načal svou trenérskou kariéru," připomněl Výborný.

A právě tato nostalgie se ukázala jako klíčová pro další vývoj událostí. "Když pak přijeli kluci z klubu v květnu, jestli bych do toho nešel, tak jsem jim i díky tomu všemu docela rychle kývnul. A bylo to určitě i tím, že je tady David," připomněl devětapadesátiletý trenér.

"O tomhle jsme mluvili docela dost - ten kruh jsme tady načali a tady ho nejspíš také dokončíme," řekl ČTK útočník a kapitán mužstva David Výborný při vzpomínce na dobu, kdy jeho otec zvažoval, zda nabídku přijme či nikoliv. "Nebo já tedy určitě, nevím, zda táta nebude ještě trénovat dál. Hrál bych tady ale i v případě, kdyby tady táta nebyl," dodal.

Vedení klubu s jeho otcem chtělo podepsat tříletý kontrakt, zkušený kouč naopak trval pouze na jednoročním. Nakonec šly obě strany zlatou střední cestou. "Říkal jsem jim, že v mém věku považuji tříletou smlouvu za nesmysl, tak jsme se domluvili na dva roky," uvedl František Výborný.

Oba už se nyní těší, až naplno začne soutěžní sezona. "Když budeme vyhrávat, bude to fajn a na to se těším. Pokud ne, bude to horší, protože budeme všichni nervózní, ale snad to bude dobré," věří bývalá opora Sparty a Columbusu v kanadsko-americké NHL.

Očekávání okolí, které bude mít se svým otcem na bedrech, se nijak neobává. "Počítáme s tím a chceme přispět tím nejlepším, co v sobě máme," ujistil Výborný mladší.

Trpěl jsem s hráči, říká František Výborný

František Výborný počínání klubu, v němž jeho potomek vedl své spoluhráče do extraligových bojů s kapitánským "céčkem", vcelku pečlivě sledoval. "Tu sezonu jsem do jisté míry trpěl s nimi a přál jim, aby se zachránili. Když to pak dopadlo, jak to dopadlo, otevřeně jsem říkal, že bych rád pomohl."

Nijak ovšem netrval přímo na pozici trenéra. "Klidně bych byl i třeba jen v pozici konzultanta nebo poradce. Prostě jen pomoct, s tím jsem do toho šel," podotkl Výborný.

Přiznal, že ani dost dobře neví, jak by bez hokeje, který provází celý jeho život, vydržel. "Byl jsem měsíc v Americe a říkal si, jak na ten hokej nebudu čumět, ale pak z toho byly dva zápasy denně," smál se Výborný. "Viděl jsem tam tehdy i starší chlapy na střídačkách, tak mě napadlo, že by byla možná škoda už končit," dodal s úsměvem.

Z mladoboleslavského týmu má David Výborný dobrý pocit a podobně jako otec věří, že sestup nakonec může do klubu přinést mnoho pozitivního. "Bavili jsme se o tom už po sezoně s Radimem Vrbatou, že všechno špatné je pro něco dobré," připomněl diskuze s útočníkem Phoenixu, který je spolumajitelem klubu.

"Svým způsobem se to tady pročistilo a zůstali tady hráči, kteří tady chtěli zůstat. Nabalili se na ně ti mladí a je o co hrát," uzavřel pětinásobný mistr světa.

Reklama

Související témata: