Hlavní obsah

O výluce v NHL se bavíme víc než o holkách, říká nová posila Mladé Boleslavi Vrbata

Mladá Boleslav

Také v první lize bude hrát hokejista z NHL. Jednatřicetiletý útočník Radim Vrbata přiletěl ze zámoří domů a je připraven nastoupit už v sobotu za Mladou Boleslav, kde je třetinovým vlastníkem klubu, proti Olomouci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radim Vrbata na stadiónu v Mladé Boleslavi.

Článek

Už máte vyřízené všechny náležitosti, abyste mohl za svůj mateřský klub hrát?

Snad ano. Pojistka smlouvy v zámoří sice nebyla zrovna levná záležitost, ale domluvili jsme se na vedení, že její uhrazení půjde mimo klubový rozpočet. Dres mi tady dali s číslem 17, protože devatenáctku, kterou mám ve Phoenixu, nosí brácha David a kvůli pár zápasům mu ji brát nechci.

Nastoupíte spolu s bratrem v jednom útoku?

Nechám to čistě na trenérovi Výborném, ale možná to tak vyplyne. Byl by to jedinečný zážitek, ale musím mírnit očekávání fanoušků z hlediska mého výkonu. Nevím, co od sebe můžu čekat, a zatím tedy nemám pocit, že by ze mě soupeři měli mít nějaké velké obavy.

Jakou jste si jako spolumajitel pro sebe připravil hráčskou smlouvu?

Čistě symbolickou, i když svádím vnitřní boj. Jako spolumajitel bych si navrhnul co nejmenší odměnu, ale jako hráč bych zase chtěl nejvíc. Jenže dobře víte, že hokejisté moc práv nemají, takže tady budu hrát prakticky zadarmo... (směje se)

Proč jste se rozhodl naskočit teprve na začátku listopadu?

Cítím, že už nastal čas začít hrát zápasy. Jak jsem sledoval dění po vyhlášení výluky, udělal jsem si sám pro sebe určitý plán, podle kterého se řídím. V Boleslavi jsem s mužstvem od poloviny září trénoval, poslední tři týdny jsem pak strávil s rodinou ve Phoenixu a měli jsme dohodu, že když NHL nezačne, vrátím se začátkem listopadu domů a už naskočím.

Chodil jste i teď v zámoří na led?

Ve Phoenixu se dala dohromady docela početná skupina hráčů v čele s naším kapitánem Doanem a chodili jsme pravidelně do tréninkové haly, kde jsme ale museli platit pronájem a neměli tam ani žádný servis od klubu. Přijeli však i kluci z dalších týmů NHL, celkově nás tam bylo šestnáct. Z Čechů ještě Zbyněk Michálek, který už ale také plánuje příjezd domů.

Sledujete pozorně v úterý obnovená jednání mezi vlastníky klubů a hráčskou asociací?

Ještě když jsem trénoval ve Phoenixu, tak byla výluka mezi hráči nejčastějším tématem hovorů. Mluví se o ní víc než o holkách. Dostáváme i podrobné zprávy e-mailem, takže už vím, že naposledy obě strany seděly v noci sedm hodin. Vypadá to, že začaly jednat konstruktivně a přestaly dělat líbivá prohlášení pro média. Nyní už cítím oboustrannou snahu dospět k dohodě o kolektivní smlouvě. Pro mě by teď ale bylo nejlepší, kdyby to v zámoří tak dva tři týdny ještě ladily, já bych tady chytil zápasový rytmus a od prosince by se mohla NHL rozjet.

Co když ale konec výluky přijde dřív, nebo naopak k dohodě za oceánem nedojde?

Všichni pořád doufáme, že se v NHL začne dřív nebo později hrát. Při oznámení konce výluky to budu muset tady rychle sbalit. Ale dokud k tomu nedojde, chci a budu hrát za Boleslav.

Neměl jste nabídky extraligy?

Měl, pár klubů se ozvalo, ale už v létě jsem řekl, že chci být v Boleslavi, a držím slovo. Naposledy jsem za ni odehrál pár extraligových utkání před necelými čtyřmi lety, když se nám tu narodil syn, a první ligu jsem tady okusil při minulé výluce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články