Hlavní obsah

Výborný: Splnili jsme základní cíl, teď zkusíme potrápit favority

Praha

Hokejisté Mladé Boleslavi splnili základní cíl sezóny, když dokázali vyhrát první ligu a postoupit do extraligové baráže. V té se středočeský klub představí pošesté za sebou, poprvé však bude o postup do nejvyšší soutěže soupeřit hned s třemi týmy. Rozšířenou baráž totiž budou premiérově hrát čtyři mužstva - dva z extraligy, dva z první ligy. Trenér František Výborný věří, že jeho svěřenci v baráži favorizované týmy z extraligy potrápí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér František Výborný dovedl Mladou Boleslav do baráže.

Článek

"Všichni říkali, jak to bude jednoduché se do baráže dostat, ale já jsem od začátku tvrdil, že to takové nebude. A potvrdilo se to v soutěži a poté i v play off," uvedl Výborný. Bruslařský klub vyhrál dlouhodobou část, v play off pak přehrál Havlíčkův Brod a Třebíč. "Oba týmy s námi neměly co ztratit a mohly se jen blejsknout. Věřily si, šly do toho s velkým nasazením," podotkl zkušený kouč.

Havlíčkův Brod Mladoboleslavští porazili 4:0 na zápasy, Třebíč 4:2. "Proti Brodu se nám extrémně dařily přesilové hry, Třebíč byla ještě úpornější. Všichni hráli nadoraz a myslím si, že se nemají za co stydět. Byla to parádní série," ocenil Výborný výkon moravských soupeřů. Poslední krok udělali jeho svěřenci v pondělí, kdy si po nájezdech připsali čtvrtou výhru. "Nechtěli jsme připustit sedmé utkání, v tom by se mohlo stát cokoliv. Jsme rádi, že se nám to podařilo a máme čas se připravit na baráž," řekl.

Program první ligy je monotónní

Výborný přišel do Mladé Boleslavi před rokem poté, co klub po čtyřech letech mezi elitou nezvládl baráž a sestoupil. Musel si tak zvykat na rozdílný styl práce v extralize a první lize. "Pro všechny byla sezóna trošku jiná. Z extraligy jsem byl zvyklý hrát tři dny v týdnu, jsou tam reprezentační přestávky. Máte svůj rytmus. Tady se jede pořád, což je takové monotónní," porovnával.

Mladá Boleslav se nakonec vyrovnala i s poklesem formy. "Po Vánocích se nám stalo, že jsme spadli do takové vlny dolů. Bylo to i díky nemocem a zraněním, což potká každý mančaft. Cítili jsme, že to není ono. Pak nám tři týdny trvalo, než se to začalo zvedat," uvedl Výborný. Je rád, že pro tým neskončila sezóna už v březnu. "Čeká nás ještě měsíc hokeje a šest zápasů doma. Ve čtvrtek se začneme připravovat na baráž. Je čas naložit pod papiňák," pousmál se.

Záležet bude na rozpoložení

Baráž se bude letos hrát nově v rozšířeném formátu. Výborný však prý zatím neuvažoval o tom, jestli to bude pro prvoligisty výhoda. "Říkal jsem si, že dokud tam nebudeme, nemá cenu nad tím přemýšlet. Je to ale asi výhoda, každý by si měl hrát na sebe. Olomouc hrála vynikající hokej celou sezónu, my jsme se o to taky snažili. Mančafty z extraligy mají taky svoji kvalitu, bude ale záležet, v jakém tam přijdou rozpoložení," uvažoval trenér, který dovedl Spartu ke třem mistrovským titulům.

Výborný ani příliš nesledoval skupinu o udržení v extralize. "Vím, jak tam kdo hraje, ale věnují se tomu spíše asistenti. Budeme se na ně snažit připravit jako oni na nás," řekl. "Nemusíme být stresovaní. My jsme ti, kteří by je měli potrápit. Uvidí se, jak se to bude vyvíjet," podotkl devětapadesátiletý trenér.

Mladá Boleslav bude v baráži hodně spoléhat na teprve dvacetiletého brankáře Romana Willa, který se před sezónou vrátil ze zámoří a stal se jedničkou týmu. "Máme dva vyrovnané brankáře. Roman začne jako jednička, ale myslím, že si zachytají oba a dokáží svoje kvality. I Michal Valent. Will odchytal parádní sezónu a myslím si, že se může uklidnit a jen získat. Pro mladé hráče je to perfektní zkušenost a taky výzva," dodal Výborný.

Reklama

Související témata: