Hlavní obsah

Českobudějovický hokej se pokusí vzkřísit společnost Motor

České Budějovice

Hokej v Českých Budějovicích se pokusí vzkřísit akciová společnost se slavným názvem Motor. Pod tímto názvem fungoval jihočeský klub v šedesátých až devadesátých letech minulého století. Nyní ji založil podnikatel Zdeněk Caska, který ve spolupráci s bývalým českobudějovickým útočníkem Jaroslavem Brabcem získal z Hradce Králové licenci na první ligu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisté Českých Budějovic budou hrát první ligu.

Článek

Na východ Čech přitom Mountfield v létě nečekaně převedl z jihu Čech extraligu. Obě města si tak nakonec soutěže po splnění administrativních povinností a odsouhlasení Českým svazem ledního hokeje prohodí.

Motor se již na spolupráci dohodl i s českobudějovickým občanským sdružením, které se ve městě stará o mládež. "Teď se musíme ještě dohodnout s městem, což věřím, že se nám podaří a najdeme společnou řeč. A 29. jdeme na led," řekl Brabec ČTK. Město je totiž majitelem a provozovatelem Budvar areny, ve které bude tým působit.

Začínat z ničeho by bylo smrtící

Nově vzniklý českobudějovický klub nebude působit jako farma extraligového Hradce Králové, s Mountfieldem ale bude spolupracovat. "Začínat bez ničeho by byla smrtící věc. Po sportovní stránce je to pro nás trochu výhoda. Budeme mít hráče, kteří první ligu znají, i když veřejnost s tím bude mít asi na začátku trochu problém," uvědomuje si Brabec, že jihočeští fanoušci viní Mountfield ze ztráty extraligy.

O místo v kádru ale budou mít šanci usilovat i českobudějovičtí hráči, kteří v minulé sezóně působili na hostování v první a druhé lize. "I pro ně je to obrovská šance, mohou se ukázat a zabojovat o místo v sestavě," řekl Brabec, který v nejvyšší soutěži sám odehrál přes 200 zápasů. "Navíc na soupisce Hradce Králové je 26 hráčů, kteří (z Českých Budějovic) odešli, ale počítáme s tím, že tak pět šest jich nebude v extralize hrát a vrátí se k nám," doplnil.

Mužstvo povede Řeháček

Mužstvo povede jako hlavní kouč Josef Řeháček, který naposledy působil v prvoligovém Písku. Další složení realizačního týmu se řeší. "Musíme si sednout s panem majitelem a vše probrat. Ke změnám v managementu ale dojde," uvedl Brabec. Na jihu Čech zůstal až na hlavního trenéra kompletní realizační extraligový tým, kdo bude pokračovat v první lize, se teprve uvidí. Vedoucím mužstva ale bude i nadále Ladislav Gula.

V nejbližších dnech musí Motor dojednat i program přípravných zápasů. "Byla varianta, že bychom převzali program Hradce, ten už ale vše odřekl. Pět šest zápasů musíme zorganizovat," řekl Brabec, podle nějž se navíc Motor musí postarat o kompletní zajištění mužstva. "V hale bohužel nezůstala ani tkanička do bruslí, začínáme od nuly. Majitel bývalého subjektu vlastnil vše, takže si to odvezl. To je normální. Musíme vše vytvořit a vybudovat znovu," dodal Brabec.

Reklama

Související témata: