Hlavní obsah

Ve Slavii to bylo hezké, ale teď chci znovu pomoci Ústí, říká Alinč

Ústí nad Labem

Hokejový útočník Jan Alinč se vrátil před novou sezónou z extraligové pražské Slavie do prvoligového Slovanu Ústí nad Labem. A severočeský tým na něj bude hodně spoléhat, protože po velkém oslabení kádru zůstal jedním z mála protřelých hráčů na ústecké soupisce. Alinč pozitivně vzpomíná na svoje angažmá v nejvyšší soutěži, upíná se však i k současnému působení.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Alinč ještě v dresu Slavie.

Článek

Zkušený forvard se loučil se Slavií na jaře ziskem bronzové medaile v extralize. „Bylo to všechno moc hezké. Měl jsem možnost potkat se na ledě během výluky v NHL se špičkovými hokejisty. Třeba Vláďa Sobotka, který nastupoval právě za Slavii, je výborný kluk a moc dobrý hráč, hlavně všestranný. Jsem rád, že jsem ho poznal. Zahrál jsem si i s Jardou Bednářem, když nám vypomáhal," líčil Alinč.

Nemrzí ho, že se s Bednářem nesejde v sestavě i letos? „Třeba bych mu to kazil (úsměv). Moje působení ve Slavii asi nešlo prodloužit, ale to je spíš otázka pro slávistického trenéra Růžičku," uvedl útočník.

V jakém rozpoložení našel ústecký celek? „Mužstvo nemá takovou sílu jako před třemi nebo dvěma lety, kdy vyhrávalo první ligu a bojovalo v baráži o extraligu. Ale snažíme se zlepšovat," uvažoval Alinč, podle něhož jsou mezi oběma soutěžemi velké rozdíly.

„V extralize týmy praktikují propracované systémy. Každý ví, co má hrát a co má na ledě dělat. První liga je prostě jiná a pro mě i těžká. Najednou na vás vyletí dva hráči a chce to i šikovnost, abyste se jim vyhnuli," vypozoroval hokejista, který například ve druhém kole rozhodl při samostatných nájezdech o vítězství Ústí na ledě Litoměřic.

V jedenačtyřiceti letech patří k nejstarším borcům, nastupujícím v soutěži. „Chci být týmu platný. Ale jestli mi trenér řekne, abych zůstal doma, tak skloním hlavu. Mladým klukům přeji, ať se jim daří, ale musí si svoji pozici vybojovat," zakončil Alinč.

Reklama

Související témata: