Hlavní obsah

Ujčík: Jsem zklamaný, ale to je život a já si nemůžu stěžovat

Velkým zklamáním byl pro hokejového útočníka Viktora Ujčíka vynucený konec aktivní kariéry. Trojnásobný mistr světa moc toužil pomoci Jihlavě, v jejímž dresu vstoupil do světa profesionálního hokeje, jenže levé koleno bylo proti. Odehrál tedy alespoň sobotní duel první ligy proti Šumperku, po němž oznámil, že končí. Nyní se bude učit žít bez hokeje, který mu přinášel každodenní radost.

Foto: www.hcdukla.cz

Viktor Ujčík v dresu Dukly Jihlava.

Článek

"Jsem samozřejmě zklamaný, že to nevyšlo," řekl jednačtyřicetiletý Ujčík v dnešním rozhovoru s ČTK. "Moc jsem si přál pomoct Jihlavě, ale bohužel... Hokej mi bude moc chybět. Najednou člověk skončí a druhý den si říká 'sakra, vždyť nemám před sebou žádný plán, co dělat'," pousmál se světový šampion z let 1996, 1999 a 2001 a držitel bronzu z roku 1997.

Na konci září se podrobil operaci, ale během pátečního tréninku ho v koleně znovu píchlo. "Byl jsem spokojený, jak moc dobře to šlo a jak jsem se cítil. A pak se najednou vše spláchne během jedné vteřiny někam pryč. Celá ta dvouměsíční dřina je pryč, levé koleno prostě řeklo, že ne," popsal Ujčík.

Myšlenka na konec kariéry sice naskočila záhy a přetrvávala až do startu utkání se Šumperkem, ale nechybělo prý moc, aby člen Klubu hokejových střelců vše ještě přehodnotil a zkusil sezonu dohrát. "Před zápasem jsem byl rozhodnutý, že končím. Pak se ke mně v jeho průběhu Vlčák (trenér Jihlavy Petr Vlk) sklonil s tím, že to není vůbec špatné a zda to nechci přece jen ještě zkusit. A já mu říkal, že bych hrozně rád. A samozřejmě to v člověku hlodalo. Ale taky jsem mu říkal, že by to bylo stále pod injekcemi. A on mi odpověděl, že to nemá smysl, abych si pak mohl vůbec vychutnávat další život bez hokeje. Rozum zvítězil," řekl Ujčík.

Musím se učit novému životu, říká Ujčík

Jedním z argumentů na straně rozumu byla i skutečnost, že se Dukle daří. Je těsně třetí a může stále snít o návratu mezi elitu. "Kluci hrají dobře a hrát pod obstřikama za každou cenu a nějak jim tady tu pohodu narušovat, to nemá smysl," prohlásil Ujčík. "Nedá se zkrátka nic dělat, musím se učit novým věcem a novému životu. A já si nemám nač stěžovat. Stihl jsem toho dost a je spousta kluků, kteří museli kvůli zdravotním důvodům končit mnohem dřív. Ale ta pachuť tam je, to jo," dodal Ujčík.

Věří, že zůstane v hokejovém prostředí. Láká ho trenéřina. "To by mě bavilo. Chtěl bych své zkušenosti předávat dál. Do konce ledna je možnost podat přihlášku na druhou trenérskou třídu. Uvidíme ale, jak to všechno půjde a jestli na to budu mít buňky. Je rozdíl hrát a někoho trénovat," připustil Ujčík.

Bývalému hráči Slavie, Třince, Plzně, Sparty, Vítkovic a také finského Kärpätu Oulu bude chybět i tréninková dřina a vše, co je s všedním dnem hokejisty spojené. Hodlá se ale udržovat ve formě. "Mám v plánu chodit dvakrát týdně do posilovny, šlapat na kole. A budu muset asi trochu omezit i příděly jídla," plánoval Ujčík s úsměvem.

Reklama