Hlavní obsah

VIDEO: Českobudějovičtí zírali. Bývalý reprezentant Platil tančil a skandoval s fandy v kotli

České Budějovice

Za poslední čtyři sezóny toho příliš nenahrál, a tak když na začátku tohoto roku zamířil hokejový obránce Jan Platil na zkoušku do Českých Budějovic, jejich fanoušci z toho byli poněkud rozpačití. Jenže důrazný zadák se záhy stal oblíbencem kotle Motoru a po posledním zápase ročníku se všem příznivcům rozhodl jejich přízeň oplatit. Hodně netradičním způsobem...

Jan Platil přiběhl po zápase s Berounem do domácího kotle.

 
Článek

Českobudějovičtí si v právě skončeném ročníku prošli mimořádně krušnými časy. V létě přišli o extraligu, putovali o soutěž níž a s takřka kompletně novým kádrem bojovali především o to, aby první ligu alespoň zachránili.

Byť si museli projít boji ve skupině o udržení, nakonec se jim to podařilo. I díky skvělým fanouškům, kterých v základní části chodilo na domácí zápasy Motoru v průměru skoro čtyři tisíce. A i ve skupině o udržení průměr neklesl pod tři tisícovky.

Proto se Platil chtěl všem českobudějovickým příznivcům nějakým způsobem odvděčit. „Slibuju, že jestli se vyhraje, tak si sundám brusle a přiběhnu vám osobně poděkovat do kotle za vaši velikánskou podporu a to, jak jste za námi stáli celou sezónu," napsal jednatřicetiletý bek dva dny před posledním utkáním sezóny s Berounem na diskuzním fóru oficiálních stránek Motoru.

V kotli zpíval chorály, bubnoval a rozjel "mašinku"

A svůj slib nakonec účastník mistrovství světa 2007 splnil, neboť Jihočeši Medvědy převálcovali 10:1. Publikum po skončení duelu začalo vyvolávat Platilovo jméno a ten neváhal. Sundal brusle a ve výstroji se rozběhl do kotle.

„Bylo to emotivní, dostal jsem ten nápad sám od sebe, řekl jsem si, že tohle ještě nikdy nikdo neudělal, tak proč ne já. Byl to nádherný pocit, kdy se celá ta motorácká rodina stala jedním tělem a srdcem, té krásné energie tam bylo všude strašně moc, zážitek na celý život," říkal Platil, který spolu s fanoušky zpíval chorály, do toho bubnoval a nakonec i „mašinku" rozjel.

Kvůli vrátivší se nemoci přerušuje kariéru

„Bez fanoušků by nebyl hokej, musíme si uvědomit, že nám vlastně platí část rozpočtu a je třeba jim jejich náklonost ke sportu vracet," uvědomoval si Platil, který si však odteď dá nuceně od hokeje pauzu. Kvůli blíže nespecifikované nemoci, která se mu vrátila, na čas přerušuje kariéru.

Přesto věří, že se k hokeji ještě vrátí. A ideálně znovu v dresu Českých Budějovic. „Může to trvat dva měsíce nebo rok, ale čím dřív se uzdravím, tím dřív můžu hrát a opět mít ze života radost. Teď se musím soustředit na sebe, abych tu mohl být ještě za několik let a být oporou svým dětem."

Reklama

Související témata: