Hlavní obsah

Trenér Kučera smeká před bývalým spoluhráčem Paterou a těší se na práci v Litoměřicích

Litoměřice

Hokejový trenér Jiří Kučera, který byl ještě v dubnu asistentem hlavního kouče Petera Draisaitla v Mounfieldu Hradec Králové v extralize, má za sebou první dny v nové roli. Vede už letní přípravu prvoligového klubu HC Stadion Litoměřice, který se stal farmářským celkem hradeckého mužstva. „Je tady rodinné hokejové prostředí,“ pochvaluje si v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Začněme ale aktualitou ze špičkového hokeje. Co říkáte na ukončení hráčské kariéry Pavla Patery? Ptám se na to proto, že jste byl jeho spoluhráčem v české reprezentaci i při zisku titulu mistrů světa v roce 1996!

Moc rád na to vzpomínám, ale už je to dávno, devatenáct let. Pavel Patera už má nějaký věk a to, že končí, je čistě jeho osobní věc. Je obdivuhodné, jak dlouho vydržel hrát na vrcholové úrovni. Sloužilo mu zdraví a pořád prokazoval motivaci. Ještě před pár měsíci byl stabilním hráčem Olomouce a hrál proti „našemu" Hradci v extralize, takže jsem ho mohl sledovat. Prostě klobouk dolů.

Zmínil jste uplynulý extraligový ročník. Jaké bylo hodnocení v Mountfieldu Hradec Králové?

Pohybovali jsme se kolem pátého místa v tabulce, na němž jsme také skončili po základní části. Z celkového hlediska to není špatné umístění, ale když je někdo v play off, chce se dostat přes čtvrtfinále dál. Určitě bylo hradeckým cílem semifinále, což se nepovedlo. Je to sport.

Přejděme už k Litoměřicím. Jak se vám tady pracuje?

Jsem u týmu krátce a těším se na příští sezónu. Potvrzují se pozitivní reference, že v klubu panuje rodinné prostředí. Máme výborné zázemí pro přípravu, regeneraci. Trošku jsem zdejší podmínky poznal už v době, kdy jsem byl u reprezentační „dvacítky" jako asistent s trenérem Miroslavem Přerostem a mívali jsme v Litoměřicích týdenní soustředění.

A co představy o hráčském kádru Litoměřic pro první ligu?

Budeme fungovat v úzké spolupráci s Hradcem Králové. Ta se bude odvíjet od toho, že jsme jejich farmou. A záleží tudíž i na tom, jaké hráče nám hradecký trenér uvolní. Jistě bude lepší, aby kluci, kteří se nedostanou stabilně do áčka Hradce, nedřepěli v extralize na střídačce, ale měli možnost si zahrát v první lize. Začínáme tedy od nuly. Až půjdou Hradec Králové i Litoměřice ve druhé polovině července na led, tak si sedneme a probereme situaci ohledně hráčského složení obou týmů. Měli bychom také sehrát první přípravný zápas mezi sebou.

Zřejmě je tedy předčasné hovořit i o týmových ambicích?

Každá sezóna je jiná. A pro prvoligovou soutěž to platí dvojnásob, protože kádry mužstev se tvoří průběžně a oproti loňsku mohou doznat velkých změn. Těžko říkat dopředu, jak se první liga může vyvíjet.

Reklama

Související témata: