Hlavní obsah

Švagrovský vzpomíná na Simona a v Litoměřicích hraje s hradeckými mladíky

Josef PešoutSport.czPrávo

Hokejisté Litoměřic vstupují do nové prvoligové sezóny s podstatnými změnami, co se týče složení kádru i obsazení trenérského postu. Vyplývá to z faktu, že severočeský klub navázal velmi úzkou spolupráci s extraligovým Mountfieldem Hradec Králové. Z východu Čech se přesunul do města na Labi nejen kouč Jiří Kučera, ale i řada hráčů. K těm nejzkušenějším patří 30letý útočník David Švagrovský, který vypomáhá litoměřickému celku už od sezóny 2013/2014. A může tedy porovnávat extraligu s první ligou.

Foto: Josef Pešout, Právo

David Švagrovský

Článek

Jste jedním z mála hráčů, kteří pamatují z vlastní zkušenosti účinkování vycházející hvězdy českého hokeje Dominika Simona právě v litoměřickém dresu. Vzpomenete si na to?

Samozřejmě. V předminulém ročníku první ligy jsem ho zažil v Litoměřicích asi ve třech společných zápasech, kdy tady hostoval z pražské Sparty. V tu dobu nikdo netušil, že jeho kariéra vezme takový kvapík. Že za rok a půl bude hrát na mistrovství světa za českou reprezentaci v Praze a že následně odejde z Plzně do NHL. Pro něj je to dobře, z pohledu hokeje taky paráda. Když nastupoval za Litoměřice, bylo mu osmnáct a dával góly. Ten kluk byl odskočený, mentálně někde úplně jinde než většina jeho vrstevníků. Měl to v hlavě srovnané.

V současnosti působí v Litoměřicích mladíci ze širšího extraligového kádru Hradce Králové. Nejsou frustrovaní, že budou hrát „jen" v první lize?

Myslím, že to berou reálně. Vědí, že mají před sebou ještě hodně práce, aby se usadili v extralize. Ověřují si to i v zápasech na vlastní kůži. I první liga má svou kvalitu a není snadné se v ní prosadit. Když budou makat, mohou ukázat, že jsou schopní táhnout prvoligový tým.

Jak vidíte skladbu litoměřického týmu?

Věřím, že bude fungovat symbióza mezi stávajícími hráči a novými kluky z Hradce. Kabina a parta se tvoří. My starší, co jsme tady, si umíme dát mužstvo dohromady. Je teď na nás všech, abychom se sehráli na ledě. Loni za Litoměřice střelecky dominoval Víťa Bílek, který odešel do Kladna. Přišli zase jiní hráči, ale asi nemáme nikoho, kdo by dal pětatřicet gólů za sezónu. Budeme to asi muset urvat bojovností. Nikdo nechce hrát dole v tabulce. Důležitý bude už začátek soutěže.

A vy osobně, jak jste na tom, co se týče případného obnoveného angažmá v Hradci Králové?

Hradec posílil, přivedli Jardu Bednáře ze Slavie. Jsou tam v útoku i kluci z Kanady, Köhler ze Zlína. S týmem jsem absolvoval letní přípravu, ale na led jsem už v Hradci nešel. Nastupuji jen za Litoměřice a s hradeckým klubem už tudíž nejsem v úzkém kontaktu.

Reklama

Související témata: