Hlavní obsah

První liga není pro mě krokem zpátky, tvrdí českobudějovický obránce Zíb

České Budějovice

Zkušený hokejový obránce Lukáš Zíb (38) patří k největším osobnostem WSM ligy. Do kádru prvoligového Motoru České Budějovice přišel v srpnu 2015 z Vítkovic. „V extralize jsem strávil spoustu sezón, ale návratem na jih Čech se v mém hokejovém i běžném životě všechno změnilo,“ svěřil se někdejší reprezentant v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: hc-vitkovice.cz

Českobudějovický obránce Lukáš Zíb.

Článek

Jak se ohlížíte za svou extraligovou kariérou?

Zbyly mi dobré vzpomínky, ale dívám se především dopředu. Hokej je kolektivním sportem a pro mě je nejcennějším úspěchem mistrovský titul s Třincem v roce 2011. Měli jsme silný tým a možná v něm nebylo tolik hvězd jako v kádrech Ocelářů při jejich loňském startu ve finále či letos. Každý z nás si byl vědom své role a kabina fungovala, což je v týmovém sportu důležité. Předtím jsem byl v Liberci, kde jsme hráli na špici v základní části, ale výsledky se počítají až na konci, v němž jsme se do finále nedostali. Naposledy jsem působil ve Vítkovicích. A v mém věku bylo nasnadě, že se asi domluvíme na ukončení spolupráce, byť jsem tam měl pořád platnou smlouvu.

Proč jste zamířil zrovna do prvoligových Českých Budějovic?

Byl jsem s nimi v kontaktu a vše směřovalo k převzetí mého kontraktu ze strany jihočeského klubu.

Existuje šance, že byste se třeba formou střídavých startů vrátil na skok do extraligového dění?

Asi ano, ale pro mě to není priorita. Tou je Motor a co nejlepší výkony. Abychom se pokusili zopakovat loňskou účast v baráži, když jsem v klubu ještě nebyl.

Jak se vám prvoligový hokej zamlouvá?

Celkově je třeba říci, že v každém týmu jsou šikovní kluci. A v mužstvech ze špičky tabulky je jich o něco víc. Komplexně neberu první ligu jako krok zpátky. Jak jsem naznačil, našimi ambicemi je baráž a jiné cíle ani mít nemůžeme. Už zápasy silné čtyřky WSM ligy v základní části se dají přirovnat k play off.

Co říkáte na fakt, že se v roli soupeřů potkáváte i s bývalými reprezentanty a extraligovými harcovníky?

Je to zajímavé. Nedávno jsme hráli v Ústí, kde působí Petr Tenkrát. V Kladně jsou Vašek Skuhravý a Franta Ptáček, ve Slavii Angel Krstev, David Hruška, u nás v Budějovicích Josef Straka, nově Vašek Pletka v Benátkách. A napočítal bych jich více. Právě tito hráči zvedají první ligu svým uměním a zkušenostmi.

Třebaže je baráž ještě daleko a není známo ani obsazení, troufnete si odhadnout její charakteristické rysy?

Týmy, které do ní propadnou z extraligy, budou mít za sebou neúspěšné výsledky a tudíž i trápení. Naopak celky, které vzejdou z první ligy, bude provázet psychická pohoda. Pro nás je nejbližším cílem prvoligové play off, abychom do něj šli z první čtyřky a rádi bychom se vešli přímo do první dvojice.

Reklama

Související témata: