Hlavní obsah

Elitní útok Rytířů bojuje o extraligu. Trojice má 120 let!

Praha

Rytíři, to je pro mnohé historie roky vzdálená. Ne však pro kladenské hokejové Rytíře, kteří bojují v první lize. Cílem je návrat do extraligy. Pomoci mají klubu i hodně zkušení hráči. Elitní útočné trio má na tomto světě odslouženo už 120 let - dvaačtyřicetiletý Petr Ton, devětatřicetiletý Jiří Burger a stejně mladý Petr Tenkrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Ton stále pomýšlí na extraligu, v současnosti bojuje za kladenské Rytíře.

Článek

Po šesti kolech dosáhl Ton na 5 bodů (1+4), Burger má 3 body (1+2), Tenkrát byl do středy bez bodu, ale v posledním utkání s Třebíčí vstřelil dva góly. Kladno nakonec prohrálo po samostatných nájezdech a patří mu druhé místo v tabulce, na čele je Slavia.

„Kombinace tam občas nebyly špatné, ale musíme z toho dávat góly. Když je dávat nebudeme, tak je to špatně. To musíme ještě zlepšit. Spolupráci jsem si sice užil, ale některé z šancí jsme proměnit mohli," naznačuje Burger pro kladenský web na startu nové sezóny, že ve hře vidí pozitiva i minusy. "Je docela příjemné si takhle po letech zase zahrát."

Kluci ze čtvrté třídy

V bodování klubu je Ton první, Burger osmý, Tenkrát desátý. Starší hráči potřebují více času na rozehrání, co se týče zkušeností a dosažených úspěchů, nemají v klubu konkurenci.

„Pár zápasů už jsme spolu odehráli, ale pořád si zvykáme. Snažíme se zatím každý najít svůj prostor a dál už to bude na trenérech. Nastupovat s Petrem Tonem a Jiřím Burgerem i dál by bylo samozřejmě příjemné," říká Tenkrát.

Ton si se současným koučem Pavlem Paterou zahrál stejně jako s asistentem Františkem Kaberlem. „S Frantou jsem hrál odmala, s tím jsem chodil dokonce i do školy od čtvrté třídy," vzpomíná pro klubovou televizi Ton. Právě společné hokejové zážitky také pomohly Tonovi vrátit se do Kladna. Zde odehrál za 24 let kariéry šest roků. „To je asi hlavní věc, proč jsem tady. Pomoct Kladnu vrátit se do extraligy a já z pozice staršího a zkušeného pardála bych mohl být takovým hnacím motorem pro mladé kluky."

Čtyřicátníci a jejich historie
Petr Ton
Dvojnásobný český mistr se Spartou, třikrát byl v extralize nejlepším střelcem, dvakrát ovládl celkovou produktivitu. Bodově byl úspěšným i ve Finsku, kde nastupoval za Kärpät Oulu. Za reprezentaci odehrál šest utkání, vstřelil jeden gól.
Petr Tenkrát
Dvojnásobný mistr finské ligy. Z mistrovství světa má druhé a třetí místo, celkem se účastnil čtyř světových šampionátů.
Jiří Burger
Jednou slavil v nejvyšší lize titul, to když působil ve Vsetíně, třikrát byl druhý. Za národní tým odehrál 27 utkání (7+1).

Reklama

Související témata: