Hlavní obsah

Vzpoura ve Slavii? Tým neodjel na zápas, v Prostějově zaskakovali mladíci

Aktualizováno

Hokejisté prvoligové Slavie odmítli odcestovat k dnešnímu duelu 13. kola na ledě Prostějova, kam narychlo zamířil juniorský tým. Mladí slávisté přitom v poledne nastoupili už k utkání v Jihlavě a prohráli 1:6, ve večerním zápase prohráli 0:13. Hráči A-týmu nesouhlasí s rozhodnutím klubového vedení, které v pátek oznámilo, že je nuceno šetřit a plánuje uvolnit řadu hráčů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Slavie Praha děkují fanouškům na stadiónu v Edenu.

Článek

"Sezónu budeme klidně dohrávat s juniory a hráči, kteří mají ke Slavii dlouholetý vztah," vyjádřil se člen představenstva klubu Vladimír Pitter na klubovém webu.

Už v pátek tam oznámil, že se nepodařilo získat partnery, kteří by Slavii podpořili v boji o návrat do extraligy a Pražané tak musí šetřit. A postupně uvolňovat hráče. Podle webu iDnes.cz musí klub opustit dvanáct nejlépe placených hokejistů.

Tým v prohlášení uvedl, že to nepovažuje za korektní, a vyzvali vedení, aby v případě, že není schopné zajistit plnění platných smluv, odstoupilo.

"Redukční dieta, jak pan Pitter nazval ekonomickou stabilizaci klubu, by nám hráčům nezaručovala ani základní podmínky, které jsou ve všech ostatních hokejových klubech na naší úrovni standardní," uvedli hokejisté v prohlášení a poukázali na to, že oni své povinnosti vyplývající z uzavřených smluv plní. "Pokud není vedení HC Slavia Praha (schopné) dostát svým závazkům, žádáme jeho odstoupení," dodali.

Situace došla tak daleko, že hokejisté odmítli odcestovat k duelu do Prostějova. Hrál  juniorský tým, který je po 12 zápasech juniorské extraligy s pouhými pěti body na posledním 18. místě.

Zaskočený Pitter

Pittera reakce hráčů zaskočila. "Prostřednictvím sportovního manažera (Luďka Bukače mladšího) jsem hráčům vzkázal, že mohou přijít za mnou a rád jim aktuální situaci vysvětlím, ale nikdo se neozval a přišlo takové prohlášení," uvedl Pitter v prohlášení. "Je bohužel velmi zarážející, když někomu otevřeně řeknete, jak se věci mají v dobu, kdy je čas na řešení této situace a je zde možnost odejít do jiných klubů, které projevují zájem, tak místo toho udělají tento krok..." doplnil.

Podle některých pozdějších informací hráči A-týmu neodjeli k zápasu ze zdravotních důvodů. Část týmu měla postihnout viróza.

Pitter přiznal dluh některým hráčům. "Otevřeně říkám, že k dnešnímu dni je stav takový, že z výplat splatných k 20. září se dluží dohromady cca 350 tisíc. A to devíti hráčům, kteří zde mají nadstandardní podmínky hodné extraligové úrovně. I těm však odešla podstatná část výplat a toto zbývá. Majitelé ostatních klubů jistě pochopí, co tím vším myslím. Nenechám si hráči diktovat, co mám udělat. To považuji za nekorektní jednání a poškození klubu HC Slavia Praha a.s.," konstatoval Pitter.

Chystá se proto vyvodit ze situace rázné důsledky. "Mojí prioritou je, aby tady byli hráči, kteří chtějí v této těžké situaci Slavii opravdu pomoct. Toto překročilo veškeré meze a solidárnost vůči nim. Raději udělám dva kroky dozadu, aby v budoucnu případně mohla Slavia udělat třeba deset kroků vpřed," dodal Pitter.

Nejasná struktura

Problém může ale být v tom, že Pitter v minulých měsících vystupoval jako majitel klubu, vlastnická struktura Slavie je však nejasná. Podle informací deníku Sport je pravděpodobné, že 69,9 procenta klubu nadále vlastní společnost OIN Gama a.s., kterou zastupoval Richard Benýšek. Ten přitom před dvěma lety avizoval, že ve Slavii skončil a svůj podíl prodal. Zřejmě se tak ale nestalo.

Slavia, klub s více než stoletou tradicí, sestoupila do první ligy loni a nyní je zřejmé, že v nejbližší době nenaváže na úspěšnou éru, během níž získala v letech 2003 a 2008 dva extraligové tituly. Letos na jaře hráli slávisté baráž, ale o návrat do nejvyšší soutěže bojovali marně. V novém ročníku jim po dvanácti kolech patřilo druhé místo v tabulce.

Reklama

Související témata: