Hlavní obsah

Čtyřicátník Roubík může atakovat tisícovku prvoligových startů i bodů. V Ústí to mám rád, přesvědčuje kanonýr

Významný životní i sportovní mezník prožívá hokejový útočník Jaroslav Roubík. V polovině září oslaví čtyřicáté narozeniny a v průběhu podzimu by měl v dresu Slovanu Ústí nad zdolat magickou hranici tisícovky odehraných zápasů v první lize. A pokud k tomu připočte i přes padesátku startů absolvovaných v minulosti v nejvyšší soutěži, může být se svou dlouhou kariérou spokojený. „V Ústí jsem poznal v hokeji spoustu známých a kamarádů, mám to tady rád a chtěl bych hrát ještě jednu nebo dvě sezóny,“ vyznal se Roubík v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Ústecký kanonýr Jaroslav Roubík.

Článek

Už máte zaškrtnutý termín, kdy dosáhnete na vysněnou tisícovku v první lize?

Když se do té doby nezraním, mělo by to přijít asi po osmnácti nebo dvaceti zápasech. A taky nosím v hlavě myšlenku, že bych mohl dosáhnout na tisíc kanadských bodů v produktivitě. Kdyby se naší formaci dařilo, proč ne?

Je velký rozdíl mezi hokejistou, jemuž je 39 let, a čerstvým čtyřicátníkem?

Není. Při kvalitním tréninku se dá do čtyřiceti let vydržet, ale pak asi začne výkonnost klesat. Aby hokejista v tomto pokročilém sportovním věku byl stále na vrcholu, musí být trošku výjimečný, a mít dobré svalové dispozice. Většinou se to týká obránců, ale jsou i útočníci takového typu i v extralize.

Co vás drží v hokejovém Ústí nad Labem?

Mám to kousek z domova, bydlím u Prahy. Našel jsem si v Ústí dobré kamarády a celkově se mi tady líbí. Když to půjde, chtěl bych pokračovat v kariéře a pomoci mužstvu nahoru, jestli to bude v mých silách. Letos je tým zase hodně omlazený. Zůstala jen jedna lajna a půl včetně mě. Zbytek doplní kluci, kteří dostanou víc šancí. Asi nebudeme hrát špičku, ale zkusíme bojovat o play off.

Kteří spoluhráči hráči z nedávné doby vám v ústeckém dresu chybějí?

Škoda, že už dříve odešli Tenkrát, Tůma, Kloz, Kuchler do Kladna, letos Zdeněk Doležal a Kasík do Slavie, Dalecký do zahraničí. To je prostě sport. Všude mají nějakou osu a k ní se střídají další. Je to o financích, jak se klubu povede nakoupit nebo hráče udržet.

Jak se vám zamlouvá nový model první ligy?

Že se nebude sestupovat, to je podle mě špatně. První sedmička v tabulce bude asi mít peníze se snahou dostat se do baráže a pak do extraligy. Spodní půlka, kde tolik peněz nemají, nechá hrát hráče, kteří by se jinak asi na led nedostali, kdyby jim hrozil sestup. Manažeři klubů tak mohou ušetřit.

Reklama

Související témata: