Hlavní obsah

Nová moskevská hala pro hokejové MS je před dokončením

Těsně před dokončením je nová moskevská sportovní hala, v níž by se mělo konat příští rok na jaře hokejové mistrovství světa. Sportovní areál na Chodynském poli bude slavnostně otevřen 15. prosince. "Chystáme tam velký koncert věnovaný 60. výročí ruského a sovětského hokeje a hned poté zápasy Channel One Cupu," řekl mluvčí Ruské hokejové federace Vladimir Gerasimov.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Ruský brankář Alexander Fomičev.

Článek

Sportovní hala se stavěla něco přes rok; dokončena měla být už letos v srpnu, stavební práce se ale o půl roku protáhly. Projekt financovala moskevská radnice, která také bude objekt provozovat. "Hala bude odpovídat všem evropským a světovým normám, bude patřit mezi nejlepší na světě. Podle evropských měřítek netrvala stavba tak dlouho. O rozpočtu ale nejsem oprávněn mluvit," řekl Gerasimov.

Celková plocha sportoviště má zaujímat 60 000 metrů čtverečních, pro diváky bude v hale vyhrazeno 14 000 míst v šesti až devíti patrech. Kolem haly se dokončuje parkoviště pro 1500 automobilů, navíc se počítá s třemi stovkami parkovacích míst pro VIP hosty. "Stadion je dobře situován, je prakticky v centru města," připomněl mluvčí. Asi 15 minut chůze jsou v dosahu hned tři stanice metra Dynamo, Běgovaja a Poležajevskaja.

Hala bude asi domovským stánkem Dynama

Víceúčelová hala bude využívána nejen pro hokejové zápasy. Konat by se zde měly i basketbalové a tenisové turnaje, utkání v boxu, ale i kulturní akce. "Kromě toho zde bude své zápasy hrát jeden z klubů superligy," naznačil Gerasimov. Podle předběžných informací by to mělo být moskevské Dynamo.

"V areálu stadionu by měla vzniknout i síň slávy, jakési muzeum historie ruského a sovětského hokeje. Taková expozice ale potřebuje čas, dokončena bude později," prohlásil mluvčí. Do prvních utkání hokejového mistrovství světa, které začne v hale na Chodynce 27. dubna 2007, by mělo být vše dokončeno.

Prvními hokejisty, kteří novou moskevskou halu vyzkoušejí, tak budou hráči čtyř reprezentačních celků v Euro Hockey Tour. Od 14. do 17. prosince bude nová hala hostit týmy Ruska, Česka, Finska a Švédska; Češi si v ní zahrají o víkendu 16. a 17. prosince.

Další nový název pro "Izvěstije"

Tradiční zimní soutěž, která se v Moskvě koná od 60. let, má letos nový název, připomněl Gerasimov. Tuto sezonu ji sponzoruje televizní společnost Channel One. Moskevský turnaj, který byl založen v roce 1967 na počest 50. výročí říjnové revoluce, změnil několikrát za posledních deset let název. Od 70. let sponzorovala turnaj redakce deníku Izvěstija; udržela si ji do roku 1996. V té době už byla soutěž součástí Euro Hockey Tour.

Od roku 1997 se sponzorování ujal pivovar Baltika, neboť deníku chyběly peníze. Před dvěma lety rozhodli ruští poslanci, že sportovní akce se nesmějí jmenovat podle výrobců alkoholických nápojů, a štafetu převzala ruská pojišťovna Rosno. Letos přešel turnaj pod patronát televizní společnosti Channel One. "Televizní kanál je náš dlouhodobý partner, přenášel i zápasy z Česka," připomněl mluvčí.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice