Hlavní obsah

Hanzal se nechce z juniorského MS vracet bez medaile

HAVLÍČKŮV BROD/PRAHA

Návrat s medailí. Takový cíl si pro sebe stanovili čeští hokejisté, které od úterý čeká juniorské mistrovství světa ve Švédsku. Pomoci by jim k tomu měly i výkony útočníka Martina Hanzala, který by měl být jednou z ofenzivních zbraní národního týmu. Devatenáctiletý odchovanec českobudějovického hokeje je totiž nejproduktivnějším hráčem zámořské juniorské soutěže WHL.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští hokejisté do 20 let během přípravy na MS ve Švédsku.

Článek

"Je to poslední turnaj pro náš ročník 87, takže já jsem maximálně natěšený a ochotný udělat vše pro úspěch. Kdybychom se vrátili bez medaile, určitě bychom byli zklamaní. To je náš hlavní cíl," řekl Hanzal v rozhovoru pro ČTK.

Reprezentanti věří, že se nebude opakovat rok 2005, kdy na světovém šampionátu osmnáctiletých v Plzni a Českých Budějovicích skončili čtvrtí. Semifinálový boj s Kanadou pro ně skončil v prodloužení. "Určitě to chceme napravit. Chtěli jsme medaili, ale nevyšlo to. Neměli jsem štěstí proti Kanadě v prodloužení. Teď je každý odhodlaný udělat vše," zdůraznila opora celku Red Deer Rebels.

Plzeňský nezdar by ale mohl týmu paradoxně i pomoci. "Byla to zkušenost, ze které se musíme poučit. Víme, že musíme hrát do poslední vteřiny, aby nám například neuteklo finále o jeden gól," podotkl Hanzal.

Odchodu z Budějovic rozhodně nelituje

Důležitý bude podle něj už první zápas ve skupině, ve kterém Česko narazí na Rusko. "První zápas je vždy jeden z nejdůležitějších. Jak se do toho vstoupí, tak se to pak táhne ve skupině. Musíme začít naplno bez ohledu na to, proti komu hrajeme. Nezáleží na tom, jestli to je silný nebo slabý soupeř," uvedl.

Hanzal se vydal do zámoří již v průběhu minulé sezóny, z Českých Budějovic zamířil do celku Omaha Lancers hrajícího soutěž USHL. Naplno se však začal zviditelňovat až v tomto soutěžním ročníku, kdy začal působit v Red Deeru. "Jsem tam spokojený. Daří se mně i týmu, dostávám dost prostoru na ledě a dělám body," pochvaloval si autor šestnácti branek, ke kterým přidal 38 asistencí.

I proto ani v nejmenším nelituje, že se rozhodl opustit mateřský klub a zamířil za Atlantik. "Doma v lize bych tolik prostoru neměl. Tam hraju přesilovku i oslabení, a když vidím u nás kluky ve třetí čtvrté lajně, tak ti toho moc nenahrají. Já bych tady měl podobnou pozici," uvedl Hanzal, jehož si Phoenix loni vybral v prvním kole draftu jako celkově sedmnáctého hráče.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec