Hlavní obsah

Rusko chce zopakovat hokejovou "sérii století"

Vedení ruského hokeje by po 35 letech rádo zopakovalo "sérii století", v níž proti sobě v roce 1972 nastoupili reprezentanti Sovětského svazu a nejlepší hráči zámořské NHL. Nešlo by však o zápasy pamětníků, ale o duely současných hvězd. Jak na serveru gazeta.ru uvedl předseda svazu Vladislav Treťjak, vedení NHL však dohodu o konání série podmiňuje podpisem smlouvy o odchodech ruských hokejistů do zámoří.

Foto: rushockey.com

Mezi ruské hvězdy patří Jevgenij Malkin (na archivním snímku v dresu Magnitogorsku).

Článek

Ruský hokej letos slavil 25. výročí triumfu na druhém ročníku Kanadského poháru a při té příležitosti se zrodila i myšlenka navázat na slavnou sérii z roku 1972. "Nehráli by v ní veteráni, ale současné hvězdy ruského a zaoceánského hokeje," prohlásil bývalý slavný brankář a dodal, že Rusové už pro svůj návrh získali i kanadského premiéra.

Vedení zámořské soutěže však podle Treťjaka nedá svolení, pokud Rusko nepodepíše novou smlouvu mezi mezinárodní federací IIHF a NHL, která upravuje podmínky odchodu evropských hráčů do zámoří. Stávající dohodu Rusové neakceptovali.

V "sérii století" v roce 1972 padl mýtus o neporazitelnosti kanadských hvězd. Během čtyř zápasů v Kanadě zdolal výběr NHL sovětskou sbornou jen jednou, až odvety v Moskvě pak rozhodly o jeho konečném triumfu.

Reklama

Související témata: