Hlavní obsah

Český hokej nejvíc trpí úprkem do zámoří

PRAHA

Na přelomu století zaplavila Česko hokejová euforie. K trojici triumfů na seniorském MS přibyla i dvě zlata ze šampionátů do 20 let a zdálo se, že základna talentů je nevyčerpatelná.

Foto: www.hockeycanada.ca

Vladimír Sobotka (vlevo) a Petr Pohl na MS juniorů.

Článek

Jenže od roku 2001 získala česká dvacítka jedinou medaili, a to bronz na předminulém šampionátu. "Jen doufám, že se toho dalšího titulu ještě dožiju, předtím jsme na něj čekali 25 let," říká Jaroslav Holík, pod jehož vedením slavili mladíci obě prvenství. Právě kategorie do 20 let je do jisté míry ukazatelem hokejové budoucnosti a žádná evropská země netrpí úprkem talentovaných hráčů za oceán tolik jako Česko, zdaleka ne všichni se prosadí do vysněné NHL.

"Do zámoří odchází i řada hráčů, kteří tady až tolik neznamenali, přesto je tam agenti dostali," upozorňuje Břetislav Kopřiva, jenž před dvěma lety na juniorském MS vedl české hráče, z nichž je většina v letošní dvacítce. "Snad ročník 87 ukáže svou sílu, byť naprostá většina těch kluků taky neodolala vábení z Kanady," dodává Kopřiva.

Rybník se vyprazdňuje

"Za posledních šest let odešlo do zámoří 621 hráčů z Evropy, přičemž 25 procent jich bylo z Česka, které má i převahu na draftu, byť poslední roky i od vás počet klesá. Rybník se totiž nebezpečně vyprazdňuje," přibližuje mluvčí IIHF Stymon Szemberg výsledek své odborné studie mapující prosazení hokejistů z kontinentu v zámoří.

"Názory na to se dost liší, ale já myslím, že špičkoví mladíci by měli zůstat ještě tak dva tři roky po draftu doma. Nemají co ztratit, v zámoří se o nich ví," domnívá se Kopřiva. "Ale hlavně musejí tady v extralize dostávat prostor," shoduje se s Holíkem.

"Cesta přes zámořské juniorské soutěže se neukazuje zrovna správná. Nejsmutnější na tom masívním odchodu je, že dvě třetiny mladých hráčů v době podpisu smlouvy zatím ještě, nebo vůbec nesplňují parametry k prosazení se v NHL, odcházejí prostě hokejově nezralí," tvrdí SzemČeský berg. Dosavadní zkušenost jasně ukazuje, že je vhodnější odehrát tři až čtyři sezóny v domácí lize dospělých a dostat se i do reprezentace než v juniorském věku spěchat za oceán.

"Z evropských hráčů, kteří od roku 1997 prošli draftem, jich 79 procent vůbec nenastoupilo v NHL a většinou jde právě o ty netrpělivé, přitom v juniorských zámořských soutěží jejích růst zakrní," líčí Szemberg a připomíná, že v létě šlo do NHL 74 nových hráčů z Evropy, ale aktuálně jich pouze sedmnáct figuruje na soupiskách klubů NHL.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články