Hlavní obsah

Hlinka před turnajem Super Six burcuje spoluhráče

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty budou na turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradu hodně spoléhat na umění útočníka Jaroslava Hlinky. Mistr světa z Německa 2001 a jeden z lídrů současného národního týmu je aktuálně nejproduktivnějším hráčem české extraligy. Sparta i sám hráč věří, že si dobrou formu přenese i do nadcházejícího klání.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hlinka (vlevo) se raduje se spoluhráči ze Sparty.

Článek

"V nabitém programu nás čekají dva až tři těžké zápasy, takže to bude náročné. Jedeme tam ale za hokejem, ne na výlet," řekl Hlinka v rozhovoru s novináři. Akci přikládá velký význam. "Je to turnaj mistrů a jedeme tam reprezentovat Česko, takže nějakou prestiž bychom tomu přikládat měli," podotkl třicetiletý hráč.

Problémem prý nebude ani motivace. "Takový turnaj se nehraje každý rok. Pro někoho to může být jednou za kariéru, takže všichni máme motivaci tam něco udělat," řekl odchovanec pražského klubu, který se do Sparty vrátil v průběhu uplynulé sezóny po více než čtyřech letech strávených v zahraničí.

Sparta se v základní skupině utká s Žilinou a s finskou Hämeenlinnou, o jejich hře však zatím Hlinka žádné informace nemá. "Znám jen jejich umístění. Hämeenlinna je na špici a Žilina někde na konci tabulky slovenské ligy. Ještě je ale dost času, trenéři nám určitě vše řeknou," podotkl.

Proti Žilině Sparta favotitem

Prvním soupeřem Sparty bude v pátek Žilina, aktuálně předposlední tým slovenské soutěže. Český šampión bude favoritem a Hlinka tuto roli přijímá. "Byli bychom alibisti, abychom říkali, že Žilina je také vítěz kvalitní soutěže. Podle letošních výsledků bychom takové mužstvo měli porážet. Je to ale zrádné, rozhoduje se jen v jednom zápase," řekl Hlinka. Další protivník Hämeenlinna podle něj bude těžším oříškem. "Nikdy jsem ji hrát neviděl, ale jsou na špici, takže určitě to bude kvalitní mužstvo," předpokládal.

Hlinka měl v dosavadním průběhu sezóny menší zdravotní problémy s třísly. Ideální to není ani dnes. "Mohlo by to být lepší, ale je to v normě," řekl autor šestnácti branek a 35 asistencí v dosavadním průběhu extraligy. "Z osobního pohledu je to dobré. Jsme na tom ale dobře i jako mužstvo. Odehráli jsme slušné zápasy před Vánocemi i teď. Máme vyrovnané výkony, není to taková houpačka jako na začátku sezóny," pochvaloval si Hlinka.

V případě, že by Sparta postoupila do finále, mohl by Hlinka teoreticky nastoupit proti Kazani, jejíž dres v sezóně 2004/05 oblékal. "Spousta hráčů tam zůstala, takže kluky znám. Je to ale ještě daleko. My se musíme dostat do finále a oni mají také těžkou a vyrovnanou skupinu," dodal Hlinka.

Reklama

Související témata: