Hlavní obsah

Treťjak by chtěl další supersérii mezi Ruskem a Kanadou

MONTREAL

Prezident ruského hokejového svazu Vladislav Treťjak v Montrealu zopakoval přání uskutečnit další sérii zápasů mezi Ruskem a Kanadou, podobnou slavné Sérii století v roce 1972. Před 35 lety se reprezentační tým Sovětského svazu a výběr NHL střetli v osmi zápasech, přičemž o celkovém vítězství Kanady rozhodl až poslední zápas v Moskvě. Jedno utkání skončilo nerozhodně.

Článek

"Tenhle rok je pro nás důležitý, protože se hrálo právě před 35 lety - čtyři zápasy v Kanadě a čtyři v Rusku. Rádi bychom to zopakovali," řekl Treťjak v Montrealu, kde se zúčastnil slavnostního vyvěšení dresu svého někdejšího brankářského soupeře Kena Drydena. Právě Dryden v tehdejší sérii hájil branku Kanady, zatímco právě Treťjak chytal za SSSR.

"Měl jsem obavy z hvězdných kanadských hráčů, protože jsem proti nim ještě předtím nestál. Navíc se mi třásly nohy, nikdy jsem nechytal v tak velké hale. Každý z nás byl nervózní, ale po první třetině jsme byli pořád lepší a lepší," vzpomíná Treťjak na první duel v Montrealu na začátku září 1972. Sověti ale nakonec v proslulé hale Forum porazili Kanaďany vysoko 7:3 a připravili zámoří obrovský šok.

Objeví se přece jen Treťjak v dresu Canadiens?

Treťjak mohl po olympiádě 1984 v Sarajevu odejít chytat právě do Montrealu za Canadiens, ale tehdejší komunistická vláda mu nedovolila ze Sovětského svazu odejít. "Teď je mým snem, aby za Montreal Canadiens jednou chytal můj vnuk," tvrdí brankářská legenda, jejíž desetiletý vnuk Max hraje dorosteneckou soutěž v Rusku a nosí na zádech číslo dvacet, které proslavil jeho dědeček.

Na Drydenově slavnosti před zápasem NHL Canadiens s Ottawou nechyběl ani komisionář NHL Gary Bettman, s kterým se chce Treťjak sejít a celou věc ohledně nové série probrat. Vzhledem k tomu, že Rusové v současnosti brzdí dohodu mezi IIHF a NHL v otázce odchodu evropských hráčů do zámoří, to ale nebudou jednoduchá jednání.

Reklama

Související témata: