Hlavní obsah

Evropské země budou jednat o smlouvě s NHL za měsíc

MNICHOV

Zástupci evropských hokejových velmocí budou 20. či 21. března jednat o nové podobě smlouvy mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL upravující odchody hráčů do zámoří. Obě strany se budou snažit najít kompromis v dosud rozdílných názorech na řadu bodů kontraktu a připravit tak nový návrh. Sdělil to po jednání zástupců devíti evropských federací generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

Článek

"Schůzka bude v Curychu. Zástupci evropských zemí měli k současnému novému návrhu NHL své připomínky. NHL má zase své požadavky. Celkem je asi patnáct nevyjasněných bodů," řekl ČTK Urban. Současný dvouletý kontrakt byl uzavřen po složitých jednáních po výluce v NHL v říjnu 2005 a vyprší letos.

NHL přišla před koncem uplynulého kalendářního roku s návrhem na celkovou kompenzaci 15 miliónů dolarů za hokejisty mířící za Atlantik, k čemuž IIHF měla připomínky. Oproti předešlé smlouvě byla v návrhu například odstraněna pokuta za odchod většího počtu přes současný stanovený limit 45 hráčů i další sankce v případě, že hokejista neodehraje více než 30 zápasů v NHL.

Navíc bylo do částky, která o více než pět miliónů dolarů převyšuje sumu vyplacenou za minulou sezónu, nyní započítáno i Rusko. To na podmínky stávajícího kontraktu nepřistoupilo a byl uzavřen bez něj.

Hlavními body, které chtějí evropské země ve smlouvě mít, jsou v návrhu vypuštěné pokuty. Pokud hráč draftovaný v prvním kole neodehrál stanovený limit 30 zápasů v NHL v sezóně, následovala sankce 50 tisíc dolarů, za hráče z druhého kola 100 tisíc a z třetího 150 tisíc.

Bodů k řešení je více

"Tyto peníze šly do společného banku a vyplácely se z nich odchody hráčů do juniorských soutěží. NHL chce jednotnou kompenzaci bez ohledu na kolo draftu 50 tisíc dolarů, IIHF 100 tisíc dolarů," popsal jeden z rozporů Urban.

Evropské federace chtějí změnit například i bod, podle něhož by hráč draftovaný později než v prvním kole v případě, že se nevejde na soupisku klubu NHL, měl být nejdříve nabídnut svému evropskému klubu. V zámořské organizaci by zůstal, pokud by o něj na Starém kontinentu nebyl zájem. IIHF chce v tomto bodě posunout navrhovanou hranici dvaceti let na čtyřiadvacet.

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec