Hlavní obsah

Rusové lanaří na MS hvězdy NHL, počítají s Ovečkinem

Nelehká úloha čeká v nejbližších dnech vedení ruské hokejové reprezentace. Už takřka za měsíc startuje v Moskvě mistrovství světa a domácí tým udělá vše pro to, aby získal zlatou medaili. Dá se proto očekávat, že v nominaci na šampionát bude řada ruských hvězd z NHL. S řadou z nich už manažer ruského týmu Sergej Němčinov osobně jednal.

Článek

Němčinov je z pověření ruského národního týmu na "inspekci" za oceánem už od konce února a nyní poskytl internetovému serveru gazeta.ru rozsáhlý rozhovor o tom, jak si při jednání s hráči vede. Naposledy navštívil zápasy NHL Columbusu - Chicago a Washington - New York Islanders a mluvil tedy s hráči z týmů, které nejspíše nebudou hrát play-off.

Z Columbusu by Rusové rádi na domácím šampionátu viděli Sergeje Fjodorova, branku Chicaga zase hájí Nikolaj Chabibulin. Oba se podle Němčinova ještě o startu na MS nerozhodli. Jinak je tomu u mladé hvězdy Alexandera Ovečkina, který hrál za ruskou reprezentaci už na loňském MS v Lotyšsku, a v dresu sborné by neměl chybět ani letos.

Chabibulin stále váhá

Z Washingtonu Němčinov oslovil i dalšího útočníka Alexandera Semina, z New York Rangers momentálně zraněného Fjodora Tjutina, a z Pittsburghu zase dvojici Sergej Gončar, Jevgenij Malkin. Tučňáci však mají dobře rozjetou sezónu a play-off jim neunikne. Samozřejmě je zde ale varianta, že mohou dohrát v prvním kole, a pak by mohli být k dispozici. V takovém případě přislíbili účast i Dacjuk a Markov, hrající za Detroit.

Nejvíce vzruchu je v Rusku kolem citlivého postu brankáře. Stavitelé národního týmu hodně stojí o účast Chabibulina, do jednání o jeho účasti vstoupil i prezident hokejového svazu a sám bývalý skvělý gólman Vladislav Treťjak. Chabibulin si ale stále dává načas s definitivním rozhodnutím. Němčinov na druhou stranu dal najevo, že se nikoho z hráčů nebudou doprošovat.

Nikoho nebudou přemlouvat

"Nikoho z chlapců nebudeme přemlouvat. S Chabibulinem i Fjodorovem jsem se setkal, protože vím, jaký byl jejich vztah s minulým vedením svazu. Chtěl jsem jim říct, že se mnoho změnilo jak na svazu, tak v  národním týmu. Myslím, že bylo třeba těmto hráčům věci objasnit. Ale chlapci musí sami chtít za reprezentaci hrát," řekl Němčinov.

Zároveň odmítl, že by měli za sbornou na domácím MS hrát především hvězdní hráči z NHL. "Nic takového není dané. Prostě uvidíme, jak kdo bude hrát, a jak se nám kdo bude hodit," tvrdí Němčinov. Hlavní slovo v tom, kdo nakonec pojede na šampionát, bude mít především hlavní trenér Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: