Hlavní obsah

Hořava je Znojmu vděčný, ale teď se chce soustředit na juniory

PRAHA

Trenér Miloš Hořava v sobotu oznámil odchod ze střídačky extraligového Znojma, který v letošní sezóně dovedl do čtvrtfinále play-off. Nyní se chce plně soustředit na své povinnosti u reprezentačního týmu do dvaceti let. Před sebou má velkou výzvu - uspět na domácím šampionátu v Pardubicích a Liberci.

Článek

"Bude to pro mne obrovská zkušenost, něco úplně jiného," řekl Hořava o své nové funkci při setkání s novináři po tiskové konferenci týkající se  pořadatelství domácího mistrovství světa juniorů. Pečlivě sledovaný šampionát před domácím publikem bude pro nového kouče velkou zkouškou.

"Každé mistrovství světa doma je těžké, samozřejmě budeme chtít uspět. Ale vždycky je to také o připravenosti a štěstí," nechce Hořava dopředu slibovat zázraky.

Ze Znojma odešel, ale je mu vděčný za šanci

Hořava nahradil u juniorského týmu Vladimíra Bednáře, pod jehož vedením skončila dvacítka na posledním MS ve Švédsku pátá. S Bednářem se dál nepočítalo, a novými trenéry byli na konci února vybráni právě Hořava a Ondřej Weissmann. Tým navíc doplní i Radim Rulík, jenž už u týmu působil. Že by teď ale Hořava pomalu postupoval po trenérském žebříčku až k možnému působení u dospělé reprezentace, to bývalého reprezentačního obránce ani nenapadlo.

"O tom vůbec nepřemýšlím. Pro mne je to teď nová výzva," tvrdí Hořava, jenž krátce po vyřazení Znojma ve čtvrtfinále play-off rezignoval v klubu na funkci trenéra. "Rozhodl jsem se skončit. Nevím, jestli by se to dalo oboje zvládnout. Ale jsem Znojmu velmi vděčný, protože jsem zde dostal jako trenér šanci," vysvětlil.

Za oceán se nechystá

Při skládání juniorské reprezentace bude moci vybírat ze všech dostupných českých hráčů v dané věkové kategorii. Omezení pro hráče působící v zahraničí, tak jak to požadovaly extraligové kluby, totiž neprošlo schválením od svazu. "To je určitě dobře, takové omezení by bylo jen proti mužstvu," těší Hořavu, že bude moci využít i talenty působící především v zámoří.

Sám se ale za oceán nechystá, adepty národního týmu bude sledovat prostřednictvím internetu a médií. Navíc dal najevo, že šanci mají i hráči z nižších soutěží, nejen ti hrající extraligu. Nejbližší akcí juniorské reprezentace bude dubnový turnaj v Rusku.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko