Hlavní obsah

Hokejoví šampióni ze Švédska senzačně prohráli s Maďarskem

BUDAPEŠŤ

Hokejisté Švédska dokázali v loňském roce jako první tým v historii vyhrát v jednom roce olympijské hry i mistrovství světa. V letošním roce vyhráli všechna čtyři utkání včetně dvou výher nad českým týmem. Nečekaného pokořitele ale našli ve čtvrtek senzačně v maďarské Budapešti, kde podlehli domácímu výběru 1:2 v prodloužení.

Článek

Švédové měli sice od začátku zápasu nad soupeřem, který si loni vybojoval postup do první divize mistrovství světa, drtivou převahu a zasypali jejich brankáře celkem 43 střeleckými pokusy. Gólman Krisztián Budai však kapituloval pouze jednou, když jej v 15. minutě překonal při přesilové hře Anton Strälman.

Devět tisíc fanoušků v budapešťské László Papp Sportaréně ale hnalo domácí tým k vyrovnání, což se povedlo na začátku druhé třetiny. Majoross v 25. minutě potrestal vyloučení obránce Wallina. Ve třetí části už branka i přes obrovský tlak Švédů nepadla a zápas dospěl do prodloužení. Tam opět při přesilové hře skóroval Kristián Palkovics a přepsal maďarskou hokejovou historii.

Podle oficiálních statistik švédského hokejového svazu se národní tým utkal se s Maďarskem teprve počtvrté v historii, přičemž naposledy to bylo v roce 1937. Předchozí tři duely pokaždé vyhrál. Pro Maďary je to historické vítězství podobné výhře nad Slovenskem v listopadu 2003.

Historickou výhru nesnižuje ani fakt, že Švédové nedorazili ke dvěma přátelským zápasům v Budapešti v nejsilnějším složení. Šanci na nápravu čtvrteční porážky budou mít už v pátek.

Maďarsko - Švédsko 2:1 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 25. Majoross, 64. Palkovics - 15. Strälman. Rozhodčí: Gebei, Haszonits, Kincses. Diváci: 9000.
Maďarsko: Budai - Szélig, Sille, Ocskay, Kovács Cs., Palkovics, Horváth A., Tõkési, Vas M., Ladányi, Peterdi, Svasznek, Kangyal, Benk, Gröschl, Holéczy, Lencsés, Fekete, Jánosi, Majoross, Hoffmann. Trenér: Pat Cortina.
Švédsko: Bäcklund - Strälman, Lindström, Wallin, Bremberg, Warg, Fernholm, Sandström, Kahnberg, Hedström, Andersson, Skogs, Mansson, Hynning, Bäckström, Tärnström, Sundh, Nolander, Fabricius, Harju, Ölvestad. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články