Hlavní obsah

Švédové zvítězili znovu nad Ruskem a vyhráli EHT

MOSKVA

Švédští hokejisté vyhráli poprvé od roku 1999 Euro Hockey Tour. Tým olympijských vítězů a úřadujících mistrů světa v sobotu v Moskvě porazil v odvetném finále 4:2 Rusko, které triumfovalo v seriálu v předchozích dvou letech. První finálový zápas v Gävle ve čtvrtek vyhráli Švédové 3:2.

Článek

Seveřanům tak ideálně vyšla příprava na obhajobu světového titulu, za nímž vykročí příští sobotu moskevským duelem s Itálií. Generálkou bude pro svěřence trenéra Bengta-Akeho Gustafssona ve středu přípravný duel ve Stockholmu se Spojenými státy americkými. Rusové o den dříve hrají opět v Moskvě s Rakouskem a do šampionátu vstoupí v pátek proti Dánsku.

Ruský kouč Vjačeslav Bykov ještě nezařadil do sestavy tři posily za zámoří Alexandra Ovečkina z Washingtonu, Alexandra Frolova z Los Angeles a Andreje Markova z Montrealu, kteří už s týmem trénují. Z devíti finalistů ruské superligy ale už využil útočníka Nikolaje Kulemina a zadáka Vitalije Aťušova z mistrovského Magnitogorsku i forvardy Alexeje Morozova, Danise Zaripova, Sergeje Zinovjeva s obránci Vitalijem Proškinem a Iljou Nikulinem z Kazaně. Kádr už opustili útočníci Grigorij Šafigulin, Stanislav Žmakin a bek Dmitrij Vorobjov.

Švédové v úvodu přečkali dvě oslabení a v sedmé minutě se díky Brembergově trefě ujali vedení. Před polovinou druhé třetiny zvýšil vedení Tří korunek Davidsson, ale hned za 29 sekund zkorigoval stav Mozjakin. Sborná však po 46 vteřinách závěrečného dějství inkasovala při vlastní přesilovce díky jediné posile Švédů ze zámoří Alexandru Steenovi.

Naději domácí sborné ještě vykřesal gólem na 2:3 Morozov, ale následná téměř minutová hra bez brankáře vyrovnání nepřinesla. Naopak Švédům pojistil trofej při přesilovce 24 sekund před koncem Thörnberg. Rusové ovládali celý ročník pořadí EHT, ale ve finálovém boji svou suverenitu nepotvrdili.

O třetí místo v EHT se utkají od 17:30 v Praze čeští hokejisté s Finy, úvodní zápas v Helsinkách vyhrál domácí výběr 1:0.

EHT - finále, odveta
Rusko - Švédsko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 30. Mozjakin, 44. Morozov (Zinovjev) - 7. Bremberg (Hörnqvist, Akerman), 29. Davidsson (Hörnqvist), 41. Steen, 60. Thörnberg (Martensson). Rozhodčí: Minář (ČR). První zápas: 2:3.
Rusko: Košečkin - I. Nikulin, Proškin, Aťušov, Grebeškov, Jemelin, Kondratěv, Kornějev, Kolcov - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Michnov, Ščastlivyj, Charitonov - Kulemin, Něprjajev, But - Arťuchin, Leščev, Mozjakin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Švédsko: Henriksson - Fernholm, Tärnström, Enström, Akerman, Stralman, K. Jönsson, Sandström, Hallberg - Warg, R. Wallin, Hedström - Hörnqvist, Davidsson, Bremberg - Martensson, J. Jönsson, Thörnberg - A. Steen, Bäckström, Envall. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Reklama

Související témata: