Hlavní obsah

Téměř všechny extraligové celky vyjely na led

PRAHA

Oba pražské celky, Budějovice i Litvínov už bruslí na ledě od minulého týdne a v pondělí se přidaly i další extraligové týmy. S výjimkou Vsetína, který začne s tréninkem až příští pondělí, jsou tak v plné přípravě už všichni účastníci nejvyšší domácí soutěže.

Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

První kolo nadcházejícího ročníku extraligy čeká hokejisty 12. září.

Článek

Jediný cizinec v roli extraligového kouče Ernest Bokroš měl na zlínském zahajovacím tréninku i šest posil: brankáře Murína (Trenčín), obránce Tesaříka (Jaroslavl) s Noskem (Třinec) a útočníky Lešku (Sparta), P. Barinku (Trenčín) a Weissmanna (Zvolen). K tomu se ještě z hostování v Rusku vrátil obránce Hučko a z Havířova útočník Martin Čech. Z širšího kádru chyběli jen obránce Iglo, který je na soustředění slovenské juniorské reprezentace a po šampionátu v in-line hokeji odpočívající I. Rachůnek.

K letním oslabením Zlína patří odchod Pivka do Nashvillu a Marušáka do ruské ligy, Galvas jde na hostování do Karlových Varů. "Jsem hlavně rád, že Balaštík a Blaťák odolali vábení zámořských klubů. "Před začátkem sezóny chceme odehrát 16 utkání, většinu doma, jen si odskočíme na turnaje do Zvolena a Trenčína. Premiérové střetnutí nás čeká 5. srpna doma v rámci poháru s Opavou," prozrazuje Bokroš.

Vicemistr v Trutnově

Pardubice vyjely včera na led v Trutnově, kde absolvují dvoutýdenní soustředění a sehrají tam už ve čtvrtek i utkání s Libercem. "Trénujeme čtyřfázově, sázíme na osvědčený model přípravy. O hráče je tu skvěle postaráno, včetně regeneračních procedur," líčí kouč Miloš Říha, kterému zůstal kádr vicemistra pohromadě a posilami jsou útočník Mrázek z Budějovic a slovenský obránce Podhradský (Cincinnati).

Na zkoušce je v Pardubicích slovinský reprezentační útočník Razingar. Na nové smlouvě s NY Rangers se nedohodl obránce Píša. "Nabídka, kterou mu v NHL předložili, pro něj není zajímavá a je možné, že zůstane v Pardubicích," říká Říha, jenž se v srpnu vydá s mužstvem i do Alp.

Jedou do Švýcarska

Do Švýcarska se vydají i obě západočeská mužstva. V Karlových Varech mají vedle nové trenérské dvojice Hořava, Rulík i posily obrany Ptáčka (Sparta), Galvase (Zlín) a slovenského reprezentanta Vantrobu (Košice), jehož krajan Lipianský (Slovan) doplnil ofenzívu spolu s Kumstátem (Znojmo). Z hostování v Havířově se vrátili bek Punčochář a útočník Bednařík.

Naopak kádr opustili Slováci Opatovský a Topoli, Balázs šel do Litvínova, Kverka do Znojma a nejproduktivnějšího beka Hlaváčku zlákala cizina. "První přípravný zápas hrajeme 1. srpna v Kladně, na českém ledě je dojednáno ještě sedm dalších střetnutí, včetně šlágru, kdy 7. srpna přivítáme CSKA Moskva. Potom se na týden vydáme do Švýcarska," přibližuje kouč Miloš Hořava.

Rovněž v Plzni má nový trenér v plánu tři zápasy během týdenního pobytu ve Švýcarsku. "Ještě se hledá kapitán," říká kouč Rostislav Čada, jenž na odpoledním tréninku přivítal i veškeré posily: obránce Posmyka (Slavia) s Cartellim (Třinec) a vracející se útočníky Vostřáka (Jokerit), Sedláka (Ambri-Piotta) i Krátošku (Slavia).

V rubrice ztrát eviduje mužstvo s novým názvem HC Lasselsberger Plzeň odchody Voláka (Havířov), Řezníčka (Sparta), Štefanky (Kladno) a Koreise (Phoenix). Sérii 12 přípravných utkání začíná duelem Tipsport cupu 5. srpna v Litvínově.

Zvykají si v Porubě

Na led celoročního azylu ve víceúčelové hale v Porubě si zvykají hráči Vítkovic, kteří se nepřihlásili do Tipsport cupu. "Než hrát se stále stejnými soupeři, raději zajedeme na Slovensko. Přípravných utkání bude osm, navíc hrajeme turnaje v Trenčíně a Zvolenu," říká kouč Ladislav Svozil. První přípravný duel čeká ostravský celek 29. července v Trenčíně, o dva dny později hostí Prostějov.

S mužstvem trénují všechny posily, útočníci Hubáček (Zlín), Vala (K. Vary), M. Tomášek (Novosibirsk) i obránci Seman (Slovan Bratislava), Kowalczyk (Zvolen) s Ficencem (Jihlava). Kádr v létě opustili Moravec (Jaroslavl), Philipp (Lahti), Výtisk (Sparta), Gron (Turku) a Laszkiewicz (Nižněkamsk). "Další změny už neplánujeme," řekl Svozil.

Pět kompletních pětek měl k dispozici při zahájení přípravy na ledě staronový kouč Znojma Pavel Pazourek. "Do útoku jsme získali slovenské reprezentanty Pardavého s Ratajem, Kverku z Karlových Varů a Berouna z Třebíče. Obranu by měl vyztužit zlínský Mojžíš a na roční hostování ze Sparty přichází gólman Duba," jmenuje manažer Rostislav Dočekal nejvýraznější posily Znojma, odkud šel do Finska útočník Vorel a do ciziny se chystají i brankáři Kameš s Altrichterem.

Z Uramova přestupu do Ruska však sešlo. První zápasové test hrají Znojemští orli 1. srpna s Trenčínem a o den později se představí v Třebíčí při Eliášově představení Stanley cupu.

Liberec chce Šlégra

Také při prvním tréninku Liberce se po ledě proháněly všechny posily: brankář O. Svoboda (Perm), obránci J. Nedvěd a Jiruš (oba Sparta) a útočníci Korhoň (Ilves Tampere) i Verčík (Poprad). Trenér Josef Jandač má ještě zájem získat do obrany olympijského vítěze Šlégra, který naposledy hrál za ruský Omsk.

"Pokud do konce července nezíská smlouvu v NHL, mohl by tu hrát. Vidím to tak padesát na padesát," říká manažer Ctibor Jech. Liberec opustil Jan Kudrna (Třinec), souhlas k odchodu má R. Pospíšil. "Jankových dostal nabídku z Kladna, o jeho uvolnění budeme jednat," sděluje Jech. První přípravné utkání hrají Bílí tygři ve čtvrtek v Trutnově s Pardubicemi.

Doslova tlačenice byla včera na ledě třineckých Ocelářů. "Trénujeme v sedmi kompletních pětkách," říká trenér Pavel Marek. Kromě zraněného brankáře Horčičky, který po pádu z kola musel na operaci ramene a nestihne úvod sezóny, bylo mužstvo kompletní i s nováčky Melenovským (Vítkovice), Kudrnou (Liberec), Dvořákem, Podstavkem (oba Havířov), Bouzem, Bartoněm (oba Pardubice) i Karlíčkem (Zlín).

V sestavě čtvrtého týmu posledního ročníku extraligy už chyběli Marek, L. Procházka (oba Sparta), Cartelli (Plzeň), Gřegořek (Perm) a Nosek (Zlín). "Mladí kluci se mohou rvát o několik volných míst v kádru. První zúžení ale provedeme hned po týdnu, protože s tolika hráči trénovat nejde," tvrdí Marek. Třinec hraje prvně 25. 7. s Prostějovem.

Reklama