Hlavní obsah

Málek se nechtěl plácat na farmě

PRAHA

Brankář úřadujících hokejových šampiónů, Slavie Praha, Roman Málek nekývl na nabídku Philadelphie a v příštím ročníku přiloží ruku k obhajobě českého titulu. "Flyers mi nenabídli špatné peníze, ale chtěli dvoucestnou smlouvu. A plácat na farmě jsem se nechtěl," vysvětlil pro Právo Málek své důvody, proč zůstal v republice.

Foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Roman Málek

Článek

Se Slavií jste oslavil titul, byl jste vyhlášen nejlepším gólmanem extraligy i nejlepším hráčem play-off. Sezóna pro vás ale skončila pěti góly od Kanady na mistrovství světa ve Finsku. Nezkazilo vám to dojem z povedeného ročníku?

V tom zápase jsem šel do branky za stavu 0:3. Bylo to hop nebo trop. Po utkání jsem byl samozřejmě z prohry dost rozmrzelý. Ale psychicky mě to určitě nijak nesrazilo, nebyl důvod abych se tím dál zabýval.

Jste považován za největší oporu Slavie. Kouč Vladimír Růžička otevřeně přiznává, že na vaše výkony znovu hodně spoléhá. Unesete to?

Rok od roku je obhajovat těžší. Kolektivně i individuálně. Jeden rok jste nejlepší gólman a další sezóna už se tak vyvést nemusí. Navíc Slavia je strašně oslabená, vždyť odešli kluci, kteří měli na zisku titulu ohromný podíl. Ať to byli obránci Hejda s Kadlecem nebo Duda s Krátoškou. Noví hráči se ještě musí do mužstva víc zapracovat.

Jste připraven na to, že může z kraje sezóny přijít i více proher a fanoušci si budou říkat, že Málek už nechytá jako loni?

Všechna ta sláva z minulého ročníku už je pryč. Je to pěkné jen jako vzpomínka. Psychicky bude sezóna jistě opět náročná, ale začíná až za šest týdnů a zatím na ni nechci vůbec myslet.

Druhý týden se s mužstvem připravujete na ledě, jak nyní zvládáte ten předsezónní zápřah?

Je to hrůza, nejhorší je, že mám kompletně novou výstroj. Nemám na sobě snad jedinou starší věc. Nejvíc mi vadí nové betony. Na ty, než si zvyknu, to bude trvat ještě alespoň čtrnáct dní. Ani nevím, jak je mám pořádně srazit k sobě.

Už před časem vás lovili kvůli angažmá z Ruska, po sezóně ale o vaše služby projevila zájem i Philadelphia. Proč nakonec nedošlo k dohodě?

Chtěl jsem jedině jednocestnou smlouvu, oni mi ale nabídli dvoucestnou. Sice ne za špatné peníze, ale já se nechtěl plácat někde na farmě. To si raději ještě rok počkám, tolik roků mi zase není.

Když chytal za Flyers Roman Čechmánek, nezdálo se vám pravděpodobné, že by vedení klubu nechalo u prvního týmu jako brankáře dva Čechy. Čechmánek ale odešel do Los Angeles, neměl jste přece jen chuť to v zámoří zkusit?

Předpokládal jsem, že se na post jedničky přesune Esche, jenže z klubu mi potvrdili, že zůstane dvojkou a budou shánět zkušeného gólmana. Takže tam šel z Bostonu pětatřicetiletý Hackett a na mě by logicky zbyla jen pozice trojky.

Rozhodnutím hrát i v příští sezóně za Slavii byste si ale měl udržet silnou pozici v Lenerově reprezentačním výběru pro Euro Hockey Tour.

Sice jsem s koučem ještě v létě nemluvil, ale trochu s tím počítám. Velkým lákadlem je také šampionát v Praze v roce 2004. Neznám českého hokejistu, který by u toho nechtěl být.

Reklama

Související témata: