Hlavní obsah

Stanley cup se zpožděním v Košicích

Martin KézrNovinkyČTK

S jednodenním zpožděním oproti původním předpokladům dorazil hokejový grál Stanley cup do Košic, kde se s ním pochlubil Jiří Bicek. Obránce New Jersey Devils si trofej krátce před půl třetí odpoledne vyzvedl přímo na letišti, kam dorazila pravidelnou linkou z Vídně.

Foto: ČTK/Stanislav Bačenko

Jiří Bicek představil Stanleyův pohár fanouškům v Košicích s jednodenním zpožděním.

Článek
Fotogalerie

Velkolepé oslavy Stanley cupu, které chystali organizátoři v Košicích, Ostravě a Znojmě, se tak musely odložit. Po šokující zprávě, že se stříbrný pohár zatoulal a nedorazil do Košic, se žhavily linky do zámoří. Ale neúspěšně. Ačkoliv Patrik Eliáš nabídl úhradu soukromého letadla, torontští vlastníci trofeje o urychlení přepravy příliš nestáli...

"Chtěli jsme Stanleyův pohár za asistence jeho ochránců vyzvednout po mezipřistání ve Vídni a odtud jej soukromým letadlem mnohem rychleji přesunout do Košic, aby Jiří Bicek stihl všechny plánované oslavy," řekl manažer Martin Stloukal, který strávil celou noc na telefonu.

Cestu soukromého letadla byl ochoten uhradit Patrik Eliáš, šéf celé akce však nechtěl na změnu přistoupit. "Jsem zklamán jednáním s americkou stranou, která nám nebyla schopna vysvětlit ani zpoždění trofeje. Přitom Bicek byl třeba ochoten oslavy přesunout až na konec srpna," uvedl manažer Stloukal.

V Česku zítra

Poslední verze oslav Stanleyova poháru je taková, že v Košicích bude mít trofej dnes do půlnoci Bicek. Od něj si Stanley Cup převezme Richard Šmehlík a převeze jej do Ostravy, kde je nachystána v sobotu dopoledne od 10:00 oslava. Na trofej bude čekat s připraveným vrtulníkem Eliáš, aby ji převezl do Znojma.

"Se Šmehlíkem jsme se domluvili, že bude mít na oslavu čtyři až pět hodin. Akce ve Znojmě narušena nebude, pouze se přehodí některé programové bloky a Stanley cup přijde na řadu o chvíli později. Nedělní dopolední program v Třebíči zůstane zachován," dodal Stloukal.

Pohár se ztratil

Stanley cup se ztratil včera. Slavnou trofej neuhlídali dva zámořští strážce, kteři v Košicích jen marně rozkládali rukama. "Taková věc se stává jednou za sto let," řekl na košickém letišti pro televizi TA3 Walter Neubrand, jeden ze strážců trofeje z Hokejové síně slávy NHL a zdůraznil, že s kolegou osobně bednu s hokejovou cenností v Torontu nakládali. S odkazem na služební povinnosti odmítl další komentář.

Po celodenním pátrání byla stopa ztraceného hokejového klenotu zachycena na letišti v Torontu.Tam se zřejmě stala chyba při odbavení, k němuž se strážci dostavili se zpožděním, a při vzniklém chaosu došlo k osudnému omylu. "V nepřehledné situaci už zřejmě nikdo neprovedl kontrolu naložení trofeje," naznačil pro TV Markíza slovenský útočník New Jersey Jiří Bicek, který si měl pohár celý den užívat.

Šlendrián, rozčiloval se tchán

Místo slavnostní premiéry přivítání proslulého Stanley cupu na Slovensku se tak tisíce hokejových fanoušků v Košicích dočkaly jen rozpačitých pohledů všech zainteresovaných. Zatímco Bicek bral celou situaci s nadhledem, jeho tchán a bývalý reprezentant Vincent Lukáč byl rozčilen na nejvyšší míru. "To snad není možné, takový šlendrián, hlavně že strážcům přiletěly jejich kufry," pravil rozpáleně.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice