Hlavní obsah

Na Stanley Cup se v Ostravě přišly podívat tisíce lidí

OSTRAVA/ZNOJMO

Vystavení Stanleyova poháru v ostravském Shopping Parku se setkalo s obrovským zájmem hokejových příznivců. U legendární trofeje, kterou ve svém rodném městě představil český obránce Richard Šmehlík z New Jersey Devils, se v sobotu odhadem vystřídalo několik tisíc příznivců.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

K Richradu Šmehlíkovi dorazil Stanleyův pohár se zpožděním.

Článek

"Potěšilo mě, že lidi přišli, i když jsme to kvůli problémům při převozu museli o den odsunout," kvitoval Šmehlík zájem návštěvníků. Na prohlídku Stanley Cupu dorazili i ostravský primátor Aleš Zedník nebo generální manažer vítkovických hokejistů František Černík.

Šmehlíkovo jméno však zatím na podstavci vyryto ještě není. V zámoří se dokonce vedou spory, jestli třiatřicetiletý bek má vzhledem k nepravidelné účasti právo být vůbec na poháru zvěčněn. "Já to neřeším. Užívám si toho, že jsem Stanley Cup mohl přivézt, a záleží na manažerovi, zdali tam moje jméno nechá vytesat. V play off jsem odehrál jeden zápas," připomněl Šmehlík.

Před polednem hokejista pohár odvezl do jednoho z ostravských sportovních barů a v úzkém kruhu u něj poseděl s rodinou a přáteli. Odpoledne si už trofej vyzvedl tým Patrika Eliáše, který ji vrtulníkem přemístil na jih Moravy.

Eliáš přivezl Stanleyův pohár do Znojma

Na stadion Znojma přišlo za nejcenější hokejovou trofejí přibližně čtyři tisíce hokejových fanoušků. Česká dvojice stejně jako její slovenský spoluhráč Jiří Bicek doplatila na problémy s dopravou Stanleyova poháru z Toronta do Evropy.

"Předvčírem jsem společně s Richardem i Jirkou strávil spoustu hodin na telefonu. Bohužel však konečné řešení nebylo v našich rukách," poukázal Eliáš na neochotu vedení Devils upravit rozpis držitelů trofeje. "Nakonec to však odnesli více oni. Našich plánů se to tolik nedotklo," omlouval se na dálku svým kamarádům.

Eliáš se rozhodl odstartovat oslavy ve Znojmě hlavně proto, že je kmenovým hráčem tohoto extraligového klubu. "Řada lidí z Třebíče na to reagovala negativně, ale asi hlavně proto, že tuto informaci nevěděli," pokrčil rameny třebíčský rodák.

Právě v Třebíči bude show pokračovat v neděli dopoledne, předtím, než se pohár společně se svými ochránci vydá na pražské ruzyňské letiště a poté do Ruska a na Ukrajinu.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec