Hlavní obsah

Fanatik Tichonov dusí i Salfického s Hejdou

Martin Kézr

Pod přísnou taktovkou legendárního ruského trenéra Viktora Tichonova tráví týdenní soustředění v Česku hokejisté CSKA Moskva, v jejichž kádru figurují i dva domácí reprezentanti. Při druhém roce působení už ostřílenější brankář Dušan Salfický a letní nováček v obraně Jan Hejda.

Článek

"V Česku sehrajeme celkem čtyři kvalitní utkání, musím pochválit i perfektní zázemí a tréninkové možnosti. Už loni se CSKA osvědčily," řekl na slovo skoupý 73letý Tichonov těsně před pátečním vystoupením mužstva na pardubickém ledě, kde představil vedle dvou českých krajánků i letní posily z ruské ligy Soina, Bucajeva a Razina.

Všichni tři jsou hráči sborné, kterou v nadcházející sezóně také povede. Už ve čtvrtek tým CSKA vyhrál 3:2 v Karlových Varech, v neděli se představí v Mladé Boleslavi a ve čtvrtek 14. srpna nastoupí proti Liberci.

Povede i sbornou

V souvislosti s pověřením vést reprezentaci už se nechal Tichonov slyšet, že sbornou považuje za vlasteneckou povinnost a hlavní porci práce bude dál odvádět v CSKA. "Hodně nahlas se mluví o tom, že musíme hrát play-off," připomíná Salfický. Právě setkání s Tichonovem oba naši hráči shodně označují za největší zvláštnost.

"Je to hokejový fanatik, kterému musíte lépe porozumět, abyste z něj nezešíleli. Hlavně v kabině hodně nadává a stále se mu něco nelíbí, ale časem jsem pochopil, že on se tím snaží hráče motivovat," uvedl na adresu kouče brankář, jenž s ním minulou sezónu zažil i ostrý konflikt. "Křičeli jsme po sobě, on mě nadával do parchantů, já na něj vypálil, že je dědek. Nějak se to srovnalo, zatím mám klid."

Na penzistu je ale Tichonov velmi čilý, pořád v kondici a na trénincích klidně vyjede na led v teplácích. "Zatím jsem ho neměl možnost až tolik poznat, ale zaujalo mě, když opakovaně zdůrazňoval, že je naučený vyhrávat a porážky ho bolí. Hokej prožívá srdcem. Hráče si však drží dost od těla, už jsem ale zažil jeho různé proměny, jak zuřil či někoho vášnivě objímal," doplňuje Hejda, který cítí, že nemá v CSKA nic jisté: "Mezi obránci je ohromná tlačenice, flek v sestavě nebudu mít napevno asi celou sezónu, i když jsem zatím hrál všechna přípravná utkání."

Boj o místo v týmu

Také Salfický tuší, že se o místo jedničky v brance letos musí poprat s Michajlovským. "Chci chytat, ale místo jisté nemám. Psychicky se s tím dokážu srovnat. Trenér jasně řekl, že do branky se postaví ten, komu to půjde lépe. Určitá konkurence mezi brankáři není na škodu, za sezónu nás čeká až šedesát utkání a klub se dvojicí vyrovnaných gólmanů pojišťuje proti jejich zranění či výpadkům formy."

Pětadvacetiletý Hejda si s obtížemi zvyká na ruský jazyk i azbuku. "Ve škole jsme měli ruštinu jen rok, věkově i služebně starší Dušan Salfický mi hodně pomohá, ale sám už si umím říci o vodu a o nabroušení bruslí. Také jmenovky na dresu si přečtu," směje se exslávista, kterému nevadí intentivní příprava dvakrát denně. "Na kvalitní tréninky jsem zvyklý."

Asistentem Viktora Tichonova je jeho syn Vasilij, který plní roli toho hodnějšího. "Taky se ale umí rozzuřit. Přísně vyžaduje, aby mu hráči koukali do očí, když s nimi mluví. Mužstvo se však víc bojí jeho otce," uvažuje Salfický. Zatímco minulou sezónu byl v Rusku sám a jedinou českou společnost mu dělal při pár večeřích v prostorách velvyslanectví fotbalista Jarošík, letos by měl mít rodinné zázemí, neboť se mu podařilo zajistit školku pro syna a navíc i v červnu oženěný Hejda si doveze manželku s dcerkou. "V tomto směru se mohu těšit na výrazné zlepšení," těší se 31letý brankář.

Reklama