Hlavní obsah

Naděje draftu NHL: útočník Steven Stamkos

PRAHA

Steven Stamkos. Právě tohle jméno by podle všech předpokladů a prognóz zámořských skautů mělo v pátek 20. června jako vůbec první zaznít při draftu NHL 2008. Stejně jako tomu bylo v roce 2004 v případě Ovečkina nebo o rok později se Sidney Crosbym, také letos nikdo nepochybuje o tom, kdo se stane jedničkou na vrcholku výběru nadějných hokejistů pro nejslavnější zámořskou soutěž.

Článek

Před draftem NHL tradičně sestavuje Mezinárodní skautská organizace (ISS) žebříčky mladých hráčů, kteří mají nejvíce talentu a schopnosti prosadit se v NHL. Pro draft v letošním roce se Steven Stamkos objevuje na prvním místě pravidelně už od prosince 2006. Podle všech pozorovatelů už je to kompletní hráč s fantastickým bruslením, vůdčími schopnostmi, a čichem na góly. Ve dvou posledních sezónách ontarijské ligy (OHL) nashromáždil 197 kanadských bodů a za poslední ročník nastřílel soupeřům 58 branek v 61 zápasech.

Stamkos pomohl na posledním juniorském mistrovství světa v Čechách ke zlatým medailím Kanadě, ale jeho rodiče mají evropské kořeny. Otec Chris pochází z Makedonie a maminka Lesley přišla do Kanady s rodiči ze Skotska. S hokejem kdysi koketoval i Stamkos senior, jenže  vzhledem k chudým rodinným poměrům začal organizovaně hrát až ve třinácti, takže jeho šance na prosazení vzaly za své. O to více se věnoval synovi. Malý Steven obul brusle už jako dvouletý a téměř celou dorosteneckou kariéru strávil v Markhamu nedaleko Toronta, kde Stamkosovi bydlí.

Poslední dva roky pak blonďatý mladík očaroval OHL v dresu týmu Sarnia Stings. „Steven je velmi skromný kluk, co miluje hokej. Každý den chodí na led s úsměvem na tváři a mezi spoluhráči je hodně oblíbený. Je to skvělý vůdce s výborným charakterem,“ chválí Stamkose Alan Miller, generální manažer Stings.

SERIÁL O DRAFTU NHL 2008 NA SPORT.CZ
ČEŠILetos Češi asi moc vysoko nezazáří
L. SCHENNNa počítači válí za Pittsburgh
M. BODKERV NHL se mu nejvíc líbí Gáborík
A. PIETRANGELOHokej ho ze začátku vůbec nebavil
Z. BOGOSIANChtěl by být jako ´válečník´ Chelios
N. FILATOVNa juniorském MS pomohl vyřadit Čechy
D. DOUGHTYVzorem obránce byl Wayne Gretzky
T. KUNDRÁTEKTesty v zámoří byly terorem
S. STAMKOSPrý je jako Bugs Bunny, prostě všude a u všeho
Připravujeme v dalších dnech:
ČTVRTEK:Vše o víkendovém draftu

„Je jako ten králík Bugs Bunny z kreslených seriálů,“ směje se skaut Al Murray. „On je prostě všude. Nedáváte pozor a najednou vás hned forčekuje, a za chvíli už je zase jako první v obranné zóně... Nejen, že hraje dobře v útoku, ale díky skvělému bruslení se dokáže i rychle vracet do obrany, a ani se pořádně neunaví,“ žasl Murray. „V play-off OHL dominoval a neztratil se ani na juniorském šampionátu, kde byl v týmu druhý nejmladší. Ten už je pro NHL připraven,“ myslí si zase generální manažer Phoenixu Don Maloney.

Stamkos, jenž osmnáctiny oslavil teprve letos v únoru, je odhodlaný to v konkurenci nejlepších hráčů planety zkusit. Při druhém finále Stanley Cupu v Detroitu měl s ostatními talentovanými hráči možnost poznat hvězdy na vlastní kůži, dokonce se potkal se Sidney Crosbym. „To bylo něco speciálního. Poradil mi, ať si draft v pohodě užiju. Mým prvotním cílem je přes léto pořádně makat a trénovat. Když jsem viděl ty velké a silné hráče... Musím na sobě ještě zapracovat,“ uvědomuje si.

„Hovořili jsme se spoustou mladých obránců a když jsme se jich ptali, s kterým stejně starým útočníkem měli nejvíce práce, jmenovali vždy stejného: Steven Stamkos,“ vykládal generální manažer Tampy Bay Jay Feaster, jehož klub má při draftu v Ottawě právo první volby a málokdo pochybuje o tom, že by Tampa nechala Stamkose pláchnout. „Majitelům klubu se opravdu zamlouvá a myslím, že by byli nadšeni ze získání hráče takového kalibru,“ prohlásil Feaster.

Reklama

Související témata: